Novosti

MotoGP

Rossiju pobjeda, Lorenzu naslov

 

MotoGP-Malezija-1MLorenzo je osvajanjem trećeg mjesta u Maleziji i službeno postao novi svjetski prvak, ali slavlje mu je malo pokvario Rossi odnijevši sjajnu pobjedu, 46. u bojama Yamahe


S obzirom na to da se Pedrosa zbog ozljede nije ni pojavio u Maleziji, bilo je sasvim izgledno kako će Lorenzo na toj utrci konačno i službeno postati svjetski prvak u najjačoj klasi. Da bi postao tek drugi Španjolac kojem je to uspjelo, Lorenzu je bilo dovoljno i osvajanje devetog mjesta, no on je svoj naslov želio dograbiti u pobjedničkom stilu. Pokazao je to osvajanjem najbolje startne pozicije, što je onda znao pretvoriti u vodstvu u samoj utrci.

 

MotoGP-Malezija-2MAko mu se u početku i činilo kako će mu probleme na tom putu stvarati samo uporni Dovizioso, ubrzo je dobio informaciju iz boksa da mu se poput brzog vlaka približava Rossi. Talijan je imao loš start i pao tek na 11. poziciju, ali se uvjerljivo probijao kroz poredak i polovicom utrke je sasvim sustigao vodeći dvojac. Dovizioso se tada trgnuo i preuzeo vodstvo, no Rossi je u razmaku od jednog kruga prvo obišao Lorenza, a onda i Doviziosa. Pet krugova prije kraja, Dovizioso ponovo preuzima vodstvo, no samo nakratko budući ga Rossi ubrzo ponovo prolazi i tako dolazi do svoje tek druge ovogodišnje pobjede. Lorenzo je u međuvremenu izgubio kontakt te je tako mirnim osvajanjem trećeg mjesta postao svjetski prvak. Potpuno zasluženo.

 

Ostatak društva predvidio je Ben Spies osvajanjem četvrtog mjesta, pri čemu je u toj borbi za četvrtu poziciju kroz samu utrku sudjelovao popriličan broj vozača. Jedan od njih bio je i Alvaro Bautista na Suzukiju koji se uporno probio kroz poredak i završio kao 5., dok je pomalo nezasluženo 6. mjesto pripalo Haydenu na Ducatiju. Naime, ta je pozicija trebala pripasti Aoyami, no pred sam kraj utrke se u preoptimističnom pokušaju pretjecanja u njegov stražnji kraj zaletio Simoncelli izbacivši obojicu iz idealne linije i omogućivši dotad rezerviranom Haydenu da se provuče na 6. mjesto.

 

Sedmi je na kraju ipak bio Aoyama, osmi Simoncelli, a odmah iza njega deveti ciljem prolazi i timski mu kolega Melandri, koji je odlično krenuo u utrku, ali nije uspio održati ritam. Randy de Puniet je odvozio gotovo dosadnu utrku i osvojio deseto mjesto, dok je jedanaesta i zapravo pretposljednja pozicija pripala Barberi nakon što je za tri desetinke sekunde bio brži od Kallia.

 

MotoGP-Malezija-3MTrinaesto mjesto je umalo pripalo Edwardsu, ali ipak nije. Teksašanin je u jednom trenutku pao i otišao u boks, pa se onda vratio na stazu, pa ponovo ušao u boks, pa se ponovo vratio na stazu, da bi mu na kraju svega nedostajao jedan krug za priznavanje rezultata i osvajanje nesuđena tri boda. Osim Edwardsa bodove nije osvojio ni Stoner, koji je nakon dvije uzastopne pobjede ovom prigodom obilježio pad već u prvom krugu, a nešto kasnije su utrku padom završili i Espargaro i Capirossi.

 

Osim Lorenza, u Maleziji je još jedan Španjolac stavio ruke na svjetsku titulu. Bivši (a on se nada i budući) MotoGP vozač Toni Elias je osvojio četvrto mjesto u Moto2 utrci čime mu je automatski pripala čast da bude prvi svjetski prvak u toj klasi.

fbmp ytmp imp