Novosti

Najava

Usporedni test Maxi sport 1000

 

Usporedni-1MIz Moto Pulsove produkcije ovaj mjesec izlazi tradicionalni proljetni usporedni test najbržih sportskih motocikala, onih od 1000 ccm. Ovaj smo puta na hrpu stavili sve...

... konkurentne motocikle zajedno, one s dva i više cilindara. U našu redakciju stigao je po drugi put najnoviji BMW S 1000 RR sa svim elektronskim pomagalima poput kontrole proklizavanja i ABS-a, Aprilia RSV4 Factory sa V4 agregatom i renomiranim Öhlins ovjesom, najnoviji Ducati 1198  i mnogi drugi.

Usporedni test Maxi Sport 1000 je naš najzahtjevniji naš test kojeg radimo svake godine. Niti jedan drugi naš test ne "pojede" toliko novih guma i ne košta toliko novca koliko ovaj. Sva naša logistika seli se nekoliko dana u to zimsko doba na neku od trkaćih pista, a to zahtijeva složenu i preciznu organizaciju. Ovaj put smo proveli tri puna dana na Grobniku, od petka do nedjelje, te još dva po cestama Primorsko Goranske i Zagrebačke županije. Rizik nije mali jer baš u planirano vrijeme može padati kiša ili netko može pasti s motocikla, a da ne govorimo o mogućim kvarovima. Velik dio potrošenog novca ode i na benzin, osobito na stazi gdje je on skuplji, a motocikli više troše.

No najzahtjevnija je organizacija. U recesijsko doba kada nitko od zastupnika nema testne modele, a da stvar bude gora, nemaju ni modele za 2010, Moto Puls mora nabaviti najnovije modele već u 3. mjesecu kako bismo vam objavili ovaj test već u travnju, da bi se vi mogli odlučiti za kupnju početkom sezone.

Mjerenja nam oduzimaju znatan dio vremena, a ovaj smo put izmjerili i ubrzanja od 0-100 km/h i od 0-400 m. Mjerenja je vršila jedna osoba, i to ni manje ni više nego bivši brzinski prvak države u klasi Stock Sport 1000, Goran Gajić, između ostalog i pobjednik brojnih utrka ubrzanja u Hrvatskoj. Težine smo mjerili na Grobniku na službenoj vagi na kojoj se mjere i motocikli za Europsko prvenstvo, snagu smo mjerili na mjernom stolu Fuchs, potrošnju zasebno po cesti sa našim Ininim gorivom, a zasebno na stazi sa kvalitetnijim gorivom. Mjerili smo prosječna vremena po krugu rekordera Grobnika, te rekreativaca i novinara. Testni tim je sadržavao dva bivša prvaka Hrvatske, dva rekreativca i tri naša novinara. Dakle, šarena paleta mišljenja i dobivenih vremena koja smo detaljno analizirali.

Stoga moramo reći veliko hvala svima onima koji su nam bezrezervno pomogli i zajedno s nama stvorili ovaj test koji stoji rame uz rame svim stranim testovima, na čemu smo dobili brojna strana priznanja, a kojima se izuzetno ponosimo.

Zahvaljujemo se tvrtci Đuro Sport na sponzoriranju troškova staze i mjerne službe na Grobniku, tvrtci Unikomerc na gumama Dunlop GP Racer D211, koje su nam omogućile obavljanje testa u ravnopravnim uvjetima za sve motocikle, vulkanizeru Šurina na brojnim izmjenama guma za potrebe ovog testa, tvrtci Motori Grigić na mjerenju snage na mjernom stolu, te Dominiku Tešiću koji nam je ustupio svoj privatni motocikl na test.

Stoga u novom broju Moto Pulsa, koji će se na kioscima naći 11.04.2010., pročitajte kako su prošli noviteti poput BMW-a S 1000 RR, Aprilije RSV4 Factory te Ducatija 1198. Oni će se sukobiti sa prošlogodišnjim pobjednikom Yamahom R1 te pobjednikom iz 2008. Suzukijem GSX-R-om 1000, a da bi test bio što potpuniji, svima zajedno će društvo raditi i KTM RC8.




Usporedni-2M Usporedni-3M Usporedni-4M

 

Više u ovoj kategoriji: « Motohappening City Center ONE »
fbmp ytmp imp