Novosti

Yamaha Grizzly 450

Grizzly 450 podvrgnut dijeti

 

Grizzly450-1MGrizzly 450, član brojne obitelji Yamahin ATV-ova, dobio je novu i čvršću kralježnicu, ali i lakše kosti. Osim što je olakšan i dotjeran u pojedinim detaljima, Grizzly 450 je od sada...


... dostupan i u EPS verziji sa servo upravljačem. Iza nezanimljive kodne oznake YFM 450 FWAN zapravo se krije Grizzly 450, druga stepenica u Yamahinoj ponudi radnih četverocikala s pogonom na sve kotače. Grizzly 450 je već dugo vremena na tržištu, a iako je dimenzijama blizak malenoj 350-ici, korištenom je tehnologijom ipak bliži snažnijim modelima s oznakom 550 i 700.

 

Model za 2011. postaje još bliži svojoj snažnijoj braći. I dalje ga pokreće tekućinom hlađeni jednocilndraš s dva ventila, no sada bi pred njegovih 421 ccm zapremine navodno trebao biti nešto lakši posao uslijed smanjenja težine samog četverocikla. Najveću uštedu tu donosi potpuno novi čelični okvir koji je sada izrađen od samo jednog komada te je za 2,7 kg lakši od svog prethodnika.

 

Osim toga, smanjenju težine od ukupno 2 kg - i to na rotacijskim i neovješenim masama gdje svaka ušteda vrijedi višestruko više - donose i nove Maxxisove  s promijenjenom gaznom površinom. Veseli i to da je skraćenom stabilizatoru povećana čvrstoća za 20% što bi trebalo povećati bočnu stabilnost.

 

Osim ojačanog stabilizatora, potpuno neovisni ovjes ovog četverocikla ne bilježi veće promjene, no zato je temeljito redizajniran prijenosni sklop na stražnjoj osovini. Priča o temeljitoj obnovi vrijedi i za stražnju kočnicu koja je i dalje izvedena u obliku višestrukih diskova u uljnoj kupci, ali bi sada trebala biti snažnija i lakša za doziranje.

 

Novi i snažniji generator u potpunosti eliminira potrebu za ugradnjom sustava za ručno pokretanje agregata koji je dosad služio kao rezervno rješenje. Preoblikovano sjedalo je ergonomičnije i izdržljivije, no najveća novost po pitanju udobnosti odnosi se na to da je Grizzly 450 od sada moguće nabaviti i u verziji sa servo upravljačem. Taj je sklop sličan onome koji se ugrađuje na snažnije modele i bitno olakšava upravljanje četverociklom posebno u situacijama kada su uključeni pogon na sve kotače i blokada diferencijala.

 

Četverocikl vizualno ostaje jednak prethodniku, s time da će običan model biti dostupan u zelenoj i plavoj boji, dok će verzija EPS opremljena servo upravljačem biti dostupna u zelenoj boji i maskirnoj kombinaciji, odnosno u plavom odijelu s aluminijskim kotačima ako se radi o modelu Special Edition.



Grizzly450-2M Grizzly450-3M Grizzly450-4M Grizzly450-5M
fbmp ytmp imp