Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N114/Ducati-Monster1100Evo/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N114/Ducati-Monster1100Evo/Gallery

Novosti

Ducati Monster 1100 Evo - savršeno čudovište

Ducati-Monster1100EvoXX

Legendarna talijanska tvrtka je na milanskom sajmu pored posve novog i fantastičnog Diavela predstavila obnovljenu izvedbu modela Monster 1100, koju od stare razlikuje sufiks „Evo" u nazivu, ali to nisu jedine izmjene.

 

Novi Ducati Monster 1100 Evo, kako ga njegovi tvorci nazivaju koristi sve što je dobro u Monster obitelji motocikala pa tome dodaje poboljšanja koja ga uzdižu na novu razinu. Njegov Desmodue Evoluzione agregat prvi je Ducati agregat s dvoventilskom tehnologijom, koji je dosegao snagu od 100 „konja", a i dalje zadržava vrlo uglađeno i linearno oslobađanje spomenutih talijanskih ponija. Radu agregata doprinosi i novorazvijeni kompaktni ispušni sustav, ali to nije sve.

 

Kako bi se ponosni vlasnici bolje snašli na Monsteru, ergonomija je izmijenjena redefiniranjem oblika sjedala te podizanjem upravljača na 20 mm višim podizačima. Naravno, i dalje je osnovna nit vodilja Monster koncepta bila „manje je više" pa tako Monster 1100 Evo teži svega 169 kilograma.

 

Ovaj model je ujedno prvi Ducati na kojem se predstavlja DSP (Ducati Safety Pack) odnosno Ducatijev paket sigurnosti koji uključuje ABS te DTC sutav protiv proklizavanja. ABS sustav koji potpisuju Brembo i Bosch savršeno je pouzdan, a nadopunjava ga posve novi DTC sustav protiv proklizavanja sa četiri razine djelovanja. Oba ova sustava pod zajedničkim nazivom DSP dolaze kao dio serijske opreme.

 

Spomenuti Desmodue Evoluzione agregat razvija 100 KS pri 7.500 okr./min. te 103 Nm zakretnog momenta pri 6.000 okr./min, a krase ga brojni dorađeni detalji načinjeni po uzoru na sportske modele kuće. Poboljšano je hlađenje i podmazivanje, dok bolje performanse među ostalim možemo zahvaliti kompresijskom omjeru podignutom s 10,7 na 11,3:1 što je popraćeno izmjenama mapa paljenja Siemens sustava elektronskog paljenja.

 

Uz oznaku Evo, ovaj motocikl dolazi premljen novom APTC kliznom spojkom u uljnoj kupci koja se bolje nosi s opterećenjima velikog agregta te iziskuje manje sile za povlačenje ručice na upravljaču.

 

Promjene na ovom modelu uljučuju i novu Marzocchi izokrenutu prednju vilicu promjera 43 mm te Sachs podesivi amortizer straga, dok okvir od čeličnih cijevi koristi materijal istih dimenzija kao što je to na modelu 1198 SP. Novi aluminijski naplaci su tu zbog smanjenja mase, ali i upotpunjavanja vizualne slike, kao što je to slučaj s novim aluminijskim stražnjim dijelom okvira.

 

Iako to možda ne djeluje tako na prvi pogled, Monster 1100 Evo zaista možemo proglasiti novim modelom budući da je na njemu zaista zavidna količina komponenti izmijenjenih u svrhu poboljšanja.

{gallery}NOVOSTI/N114/Ducati-Monster1100Evo/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp