Novosti

Sa čime su se igrali naši stari?

SchucoXX

Skoro 60 godina nakon što su predstavili original, njemačka tvrtka Schuco je na tržište izbacila vjernu repliku svoje nekad popularne limene igračke na navijanje.

Schuco Charly nema baterije ni daljinski upravljač, ali se svejedno naginje u zavoju i simulira vožnju u krug ili na ovalu. Danas nije nikakav problem nabaviti igračke i modele na daljinsko upravljanje najrazličitijih mogućih vrsta, od onih najjeftinijih namijenjenih zabavi u kući, do onih profesionalnih namijenjenih vožnji po terenu ili na posebnim natjecateljskim stazama. Schuco Charly je šarmantni pradjed takve vrste igračaka, koji se u obavljanju svoje zabavne funkcije umjesto na danas sve prisutnu elektroniku oslanjao na čistu mehaniku.

Originalni je Schuco Charly bio predstavljen sada već prethistorijske 1952. godine, da bi 58 godina kasnije ponovo uskrsnuo, ovaj put kao šarmantna igračka za kolekcionare. Kao vjerna replika originala, novodobni je Charly izrađen od tankog lima, a u njegovoj se unutrašnjosti nalazi mehanizam na navijanje koji mu daje autonomiju kretnja od koje minute.

Po današnjim standardima šarmantni Charly možda i može djelovati kao dosadna igračka, no u svoje je doba bio jedan od naprednijih proizvoda na tržištu. Umjesto umjetne inteligencije imao je mehaničku inteligenciju koja mu je omogućavala da se naginje u zavoju i vozi u krug ili u elipsu. Za to su bila zaslužna dva malena kotačića skrivena ispod središnjeg dijela igračke, koji nisu samo osiguravali pogon nego su i omogućavali naginjanje kako bi se simulirala vožnja kroz zavoje. Upravljanje ovim modelom je vrlo jednostavno; jednom kada se navije opružni mehanizam, zakreće se mala poluga s lijeve strane stražnjeg kotača i time se odabire jedan od programa rada. Tako možete izabrati da se Charly konstanto vrti krug ili da, što je puno zanimljivije, simulira vožnju po ovalu.

To znači da Charly prvo ide ravno, nakon čega se naglo spušta u nagib, skreće za 180° i onda ponovo izravnava kako bi išao ravno, prije negoli se ponovo spusti i nagib, odradi polukružno okretanje i nastavi po tom principu tako dugo dok u njemu ima energije. Današnjim bi mališanima takvo ponavljanje vjerojatno bilo poprilično dosadno, no Schuco Charly nije ni namijenjen njima, već onim vremešnim klincima kojima neće biti teško odvojiti kakvih 70 Eura za povratak u djetinjstvo.
fbmp ytmp imp