Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N114/Brough-Superior/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N114/Brough-Superior/Gallery

Novosti

Superiorna replika

Brough-SuperiorXX

Dvadesetih godina prošlog stoljeća modeli Brough Superiora bili su ekvivalent Rolls Royca na dva kotača i kao takvi su bili superiorni motocikli svog doba. Odnedavno se pod istim imenom proizvode njihove savršene replike

Teško da je u bilo koje vrijeme neki motocikl bio toliko nadmoćan u svakom pogledu kao što su to bili modeli Brought Superiora dvadesetih godina prošlog stoljeća. Potpuno posvećen perfekciji i kvaliteti, George Brough je volio svoje motocikle izjednačavati s Rolls Royce automobilima, za što je navodno imao i prešutnu dozvolu te slavne automobilističke tvrtke.

Iako su voznim osobinama, kvalitetom, ali i visokom cijenom predstavljali apsolutni vrh ondašnje proizvodnje motocikala, planetarno poznatim ih je učinilo to što se radilo o prvim motociklima koji su dohvatili tada nezamislivih 100 milja na sat (cca. 160 km/h), ali i to što je na Brough Superioru poginuo Lawrence of Arabia, koji je u svojoj kolekciji imao nekoliko modela te marke.

Nakon meteorskog uspona ta je tvrtka relativno brzo prestala postojati, što je automatski motocikle proizvedene pod tom značkom učinilo skupocjenim kolekcionarskim primjercima. Ime Brough Superior je 2008. godine otkupio Mark Upham, zaljubljenik u tu marku, koji je ubrzo nakon toga počeo proizvoditi replike nekoć slavnih motocikala. Dakle, ne radi se tu o restauraciji, već o proizvodnji potpuno novih motocikala koji su mehanički i u svakom drugom pogledu toliko vjerni originalu da je teško prepoznati razliku.

Pa ipak, postoji razlika u kvaliteti, odnosno replike su zahvaljujući preciznijim obrada materijala i drugim dobrobitima današnjeg vremena kvalitetom superiorni originalnim Brough Superiorima. Iako je marka u britanskim rukama, proizvodnja replika se odvija u susjednoj Austriji, jasno samo po narudžbi i s paprenom cijenom s one strane 100 tisuća eura. No, to je još uvijek bitno manje od cijene kakvog savršeno očuvanog primjerka iz vremena kada je Brough Superior bio na kratkotrajnom vrhuncu svoje slave.

{gallery}NOVOSTI/N114/Brough-Superior/Gallery{/gallery}
fbmp ytmp imp