Novosti

Novo sintetsko gorivo umjesto benzina

SintetikaXX

Iako izgleda prelijepo da bi bila istina, za nekoliko bi se godina na tržištu moglo pojaviti sintetsko gorivo koje je upola jeftinije od benzina i daleko manje zagađuje okolinu. Ne vjerujemo dok ne vidimo

Nakon više godina tajnih istraživanja, daleko od očiju naftnog lobija, britanska je tvrtka Cella Energy objavila kako je u suradnji sa sveučilištima u Oxfordu i Londonu razvila sintetsko gorivo koje bi u skoroj mogućnosti moglo konkurirati gorivima koja se baziraju na nafti.

To novo „umjetno" gorivo ima nekoliko ključnih prednosti u odnosu na klasična goriva koje danas koristimo. Kao prvo, ono je bazirano na vodiku, a ne na ugljikovodicima, pa tako njegovo izgaranje bitno manje zagađuje okolinu. Kao drugo, izumitelji obećavaju bitno nižu cijenu, koja bi i uz sve aktualne namete na gorivo bila gotovo upola manja od današnje cijene benzina.

Osim toga, budući se samo gorivo ne bazira na nafti, konačna cijena ne bi bila u nikakvoj vezi s rastučim cijenama klasičnih goriva. Kao treće, sva je prilika da bi se to novo gorivo bez ikakvih preinaka moglo koristiti u motorima s unutarnjim izgaranjem. Doista zvuči predobro da bi bilo istina. Živi bili pa točili!
fbmp ytmp imp