Novosti

Prilika za motokrosiste na Festivalu u Engleskoj

Festival-motokrosXX

Promotor Youthstream, a gdje drugdje nego u Engleskoj, pokrenuo je Festival motokrosa, koji će biti tradicionalan. Staza je veličanstvena – Matterley Basin kod Winchestera, mjesto gdje je održan spektakularni Svjetski Kup nacija 2006. Godine, kad se trijumfalno od motokrosa oprostio legendfarni desetorostruki svjetski prvak Stefan Everts, ali je slavio američki Dream Team, i bez prve zvijezde „Uragana s Floride“ Rickyja Carmichaela.

Prvi put taj Festival pokrio je govoto jedan cijeli tjedan u Kolovozu prošle godine. Ove godine, 19. Kolovoza, tamo će biti održana natjecanja FIM prvenstva svijeta za MX1, MX2 i MX3 serije, te WMX – prvenstvo svijeta za žene. Bit će tu i Svjetski kup veterana, kao i utrke amatera.

No, kako je Youthstream sve više pokrovitelj i natjecanja UEM – Prvenstva Europe; na Matterley Basinu svoje borbe nastavit će vozači EMX 250 (ranije EMX2) i EMX 125 (2-t) – u kojoj je naslov prvaka Starog kontinenta već osigurao slovenski super – talent Tim Gajser (KTM), ali će biti održane i finalne utrke EMX prvenstva Europe u kategorijama 85 i 65, koje su se od ove sezone održavale po zonama (Jugo-Istok, Sjevero-Istok, te Jugo-Zapad i Sjevero-Zapad). Najbolji nakon tih zonskih natjecanja okupit će se na finalnim utrkama u Matterley Basinu, nedaleko Winchestera.

To je zanimljivo i za hrvatski motokros. Naime, pravo nastupa ima i nekoliko darovitih mladih vozača iz naše zemlje: Nikola Hranić je, naime bio drugi ukupno u EMX 65 kategoriji Zone Jugo-Istok, dok je na istom zonskom natjecanju u EMX 85 konkurenciji Matija Keleva bio ukupno treći, a Luka Crnković četvrti (svi KTM). Eto im sjajne prigode za nastup na veličanstvenoj motokros priredbi, na velebnoj svjetskoj stazi pred okromnim brojem gledatelja, te se afirmiraju maksimalno koliko je u njihovoj mogućnosti i vrijednosti.

fbmp ytmp imp