Novosti

Italija ispred Slovenije

italija_slovenija_ukrajinaMXoEN_Sunday-6116
Ovogodišnji Kup nacija Europe u motokrosu održan je na vrlo atraktivnoj stazi Pyrogovo, kod Kieva u Ukrajini. Nastupilo je samo 14 reprezentacija, uključujući i dvije ekipe domaćina. Izostale su mnoge jake europske selekcije, kao Belgija, Nizozemska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Finska, Portugal, Španjolska, Švedska, Danska, Češka, Austrija, Švicarska ...

U takvoj konkurenciji Hrvatska je zauzela tek slabo 12. mjesto. Tim menadžer Nenad Šipek rasporedio je reprezentativce po kategorijama; Luka Križnik (Yamaha) MX1, Hrvoje Karas (Yamaha) MX2 i Marko Leljak (KTM) MX Open.
S obzirom na pretpostavljenu oslabljenu konkurenciju, možda bi bilo daleko bolje da je ipak nastupio Nenad Šipek u Openu, a Leljak u MX1, uz mladog Luku Križnika u njegovom okruženju MX2 konkurencije. Vjerojatno bi bili među šest, sedam najboljih timova. A i vidi se koliko je pogrešno bilo izostaviti darovitog Luku Križnika prošle godine s Kupova nacija svijeta i Europe, jer u Kievu je njegov učinak po zbroju bodova bio jednak Leljakovom, a imao je i najbolji pojedinačni plasman među „kockastima“, na 12. mjesto. Marko Leljak bio je prilično samozatajan (16. i 18.), dok je podbacio Hrvoje Karas , između 28 vozača tek 23. i 25.
Slavila je Italija, s 20 bodova i s najboljim vozačem natjecanja, iskusnim Davidom Guarnerijem (KTM) na čelu. On je bio najuspješniji pojedinac priredbe, s dvije pobjede na svoje dvije finalne utrke! Iskusni Manuel Monni (KTM) pomogao mu je u zadnjoj utrci preokrenuti vodstvo Slovenaca, koji su praktičkji dominirali, od treninga i kvalifikacija – sve do te zadnje vožnje. Mladi Samuel Bernardini (KTM) pridodao je dobar peti rezultat (službeno se boduje pet boljih, od šest mogućih plasmana).
Slovenci su bili odlični drugi s 26 bodova, vrlo ujednačeni; Klemen Gerčar (Honda) i Tim Gajser (KTM) s jednakim učinkom – po jedno drugo i osmo mjesto, a Matevž Irt (Suzuki) pridodao je solidno šesto mjesto. Malo je trebalo da „fantje“ trijumfiraju, a ne bi bilo nimalo nezasluženo!
Treće mjesto zauzeli su domaćini, Ukrajinci, s 30 bodova i također ujednaćenim učinkom svojih natjecatelja (Nikolaj Pašinskij, Roman Morozov i Andrij Burenko).
Slijedili su: Estonija i Rusija po 43, Litva 60, Latvija 63, Poljska 64, Slovačka 74, Ukrajina B 77, Bjelorusija 87, Hrvatska 91, Grčka 105 i Moldavija 107.
Pojedinačni učinak; 1. Davide Guarneri, Italija 2, 2. Jevgenij Mihajlov, Rusija 6, 3. Gert Krestinov, Estonija 7, 4. . 7. Klemen Gerčar, Slovenija, Tim Gajser, Slovenija, Roman Morozov, Ukrajina i Priit Ratsep, Estonija po 10, 8. Nikolaj Pašinskij, Ukrajina 11, 9. Lukasz Lonka, Poljska 12, 10. Samuele Bernardini 15 ... 24. – 27. LUKA KRIŽNIK i MARKO LELJAK po 34 ... 37. – 38. HRVOJE KARAS 48...

fbmp ytmp imp