Novosti

Tomos Racing TT

slikaXX

Iako je sudbina slovenskog proizvođača sasvim neizvjesna, Tomos još uvijek daje znakove života

Teško je reći u kojem obliku Tomos uopće postoji, još je teže predvidjeti ima li slovenski proizvođač ikakvu budućnost, no iz Kopra još uvijek daju neke znakove života. Prošle su godine, nekako paralelno sa simpatičnim modelom Classic XL, najavili i Racing TT, najnoviji (nadamo se ne i posljednji) Tomosov moped.

Kako je to kod ovog proizvođača već desetljećima uobičajeno, Racing TT nije potpuno novi proizvod, nego je izvedenica običnog Racinga. Pritom se oba modela iz ponude Tomosa izdvajaju po kotačima od skutera i pripadajućim gumama u dimenzijama 120/70-12, a međusobno dijele i okvir, klasičnu prednju i jednoruku stražnju vilicu, kočnice, te ravni i široki upravljač koji je, jednako kao i malena prednja maskica, izveden u „streetfighter“ stilu.

No, Racing TT je poseban po velikom i dugačkom sjedalu, a još i više po tome što je prostor između njega i upravljača ispunjen plastičnim pokrovima. Time je Racing TT donekle sakrio formu mopeda i približio se silueti malenog motocikla, a istovremeno se dobio i praktičan prtljažni prostor smješten u lažnom spremniku goriva.

Za razliku od običnog Racinga, verzija TT nema podignuti ispušni sustav, dok je dvotaktni zrakom hlađeni agregat od 49 ccm poznat još s Automatika, što između ostalog znači da ovaj 65 kg težak moped ima dvobrzinski automatski mjenjač. Osim što je atraktivniji od svoje braće, Racing TT je za pojmove Tomosa i bogato opremljen, pa tako ima prednju disk kočnicu (promjera 190 mm), pokazivače smjera i elektrostarter.

Racing TT postoji i u „biciklističkoj“ verziji s maksimalnom brzinom od 25 km/h, a s razumnom cijenom od približno 1.500 eura djeluje dovoljno zanimljiv da barem malo popravi krvnu sliku slovenskog proizvođača. Nadamo se samo da nije stigao prekasno.






fbmp ytmp imp