Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N134/Indian2014/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N134/Indian2014/Gallery

Novosti

Indian 2014: Thunder Stroke 111

slikaXX

U Indianu su razvili novi V2 agregat i ugradili ga u repliku slavnog brzinskog rekordera iz 1967.

Indian možda jest 2 godine stariji od Harley-Davidsona, ali je proteklih pola stoljeća dobrim dijelom proveo u dubokoj hibernaciji. Trenutno u ponudi imaju samo model Chief, koji se nudi u nekoliko varijanti, a od 2011. im umjetno disanje daje Polaris pod čijom je palicom nastao i potpuno novi V2 agregat zvučnog naziva Thunder Stroke 111.

Dakako, kod Indiana je i takav potpuno novi agregat duboko ukorijenjen u prošlosti. Možda ima elektronsku kontrolu gasa i elektronsko ubrizgavanje goriva, no po svemu drugome odaje počast Indianovim agregatima iz prve polovice prošlog stoljeća.

Specifična rebra kojima su prekrivene glave, ali i cilindri, nisu tu za samo za naglašavanje retro dojma nego doista služe za hlađenje zračnim strujama, a vizualnu i mehaničku sličnost sa starim Indianima naglašavaju i paralelne cijevi za podizače ventila, filtar zraka smješten s lijeve strane, izlazak ispušnih cijevi s donje strane glave, ali i to što su cilindri na dvije trećine širine glave.

Tri bregaste osovine u bloku zadužene su za rad ukupno 4 ventila (po 2 u svakoj glavi), kut između cilindara iznosi 49° (umjesto nekadašnjih 42°), a zapremina od 111 kubnih inča (1.811 ccm) nikako nije slučajna. Naime, time je simbolično premašena zapremina najvećeg Harley-Davidson agregata koji se ugrađuje u CVO modele i broji 110 kubnih inča (1.802 ccm). U tom smislu treba promatrati i obećanih 160 Nm, što je taman nešto više od Harley-Davidsonovih 156 Nm. Mjenjač ima 6 brzina i čini jednu cjelinu s agregatom, a za završni prijenos je zadužen remen ojačan karbonskim vlaknima.

Budući još nisu spremni prikazati i cijeli motocikl kojeg će od 2014. pokretati Thunder Stroke 111, zasad su jedan od prototipova novog V2 agregata ugradili u kopiju streamlinera poznatog iz filma „World's Fastest Indian“, a s kojim je Burt Monro oborio 1967. godine oborio brzinski rekord u jednoj od kategorija. Ispod ručno rađenih aluminijskih oplata nalazi se potpuno funkcionalan motocikl, a išlo se toliko daleko da je Thunder Stroke 111 agregat donekle modificiran kako bi se mogao ugraditi završni lančani prijenos, koji opet omogućuje adekvatno produživanje omjera završnog prijenosa.

{gallery}NOVOSTI/N134/Indian2014/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp