Novosti

Lotus će predstaviti motocikl od 200 KS

slikaXX

Tvrtka poznata po sportskim automobilima i bolidima Formule 1 planira predstaviti sportski motocikl

Iako je objava Lotusa da će uskoro predstaviti sasvim konkretne detalje o svom sportskom motociklu poprilično iznenađenje, sama ideja da ovaj proizvođač automobila pređe u motociklistički sektor i ne djeluje tako bogohulno. Naime, u svojim su se najslavnijim danima povijesti uvijek vodili maksimom koja vrijedi i za sportske motocikle: što više snage zapakirano u što manju težinu.

S druge strane, priča o ulasku Lotusa u svijet motocikala je ipak barem malo nategnuta. Ako je suditi po prvom službenom priopćenju na tu temu, čini se da će taj motocikl od slavne britanske tvrtke preuzeti samo ime, logo i prepoznatljivu kombinaciju boja, dok će mu konačni pečat dati Nijemci. Naime, razvoj i proizvodnja su povjereni tvrtki Holzer Group, koja se dosad bavila autosportom, ali i proizvodnjom različitih dijelova, uključujući i onih za svemirske letjelice.

Ono što je dosad poznato o modelu C-01, kako se službeno zove, govori nam da će motocikl biti sazdan od materijala koji krase današnje bolide Formule 1, odnosno od ugljičnih vlakana, titana i visokokvalitetnog čelika. Dakle, višak težine ne bi trebao biti problem, a ne bi mu trebalo nedostajati ni snage budući je objavljeno kako će pogonski agregat istiskivati otprilike 200 KS.

Jedina dosad objavljena fotografija prikazuje spremnik goriva od ugljičnih vlakana, na kojima nalazimo stilske elemente karakteristične za Lotus. Sam dizajn je povjeren Danielu Simonu, koji je zanat brusio u auto industriji, ali i dizajnirajući vozila iz budućnosti za potrebe filmske industrije, uključujući i Tron Lightcycle. Imajući to u vidu, ne treba sumnjati kako će konačni proizvod izgledati poprilično futurističko, iako sam Simon tvrdi da je kao inspiracija poslužio Lotus 49, legendarni natjecateljski bolid nastao neposredno prije nego što su jurilice Formule 1 „dobile krila“.



fbmp ytmp imp