Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/Cevolution/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/Cevolution/Gallery

Novosti

Novitet: BMW C evolution




slikaXX
Ambiciozni električni skuter BMW C evolution samo je prvi od najavljenih 5 jesenskih BMW noviteta

Dugo najavljivan C evolution prerastao je iz svoje prototipne u proizvodnu formu i odmah se nameće kao dosad vjerojatno najambiciozniji projekt takve vrste. Njegovo pomalo atipično predstavljanje na upravo započetom salonu automobila u Frankfurtu, opravdava se time što dobar dio električnih komponenti dijeli s modelom i3, pripadnikom inovativne generacije BMW-ovih „zelenih“ automobila.

Iako izvana snažno asocira na prošle godine predstavljeni C 600 Sport s njime nema praktično ništa zajedničko. Implementacija električnog pogona tražila je specifičan pristup, a rezultat svega je skuter kojeg pokreće tekućinom hlađen elektromotor uglavljen u hvatište stražnje vilice, od kojeg se putem remena prenosi snaga do stražnjeg kotača. Elektromotor ima 11 kW (15 KS), dok mu je vršna snaga impresivnih 35 kW (48 KS), što bi trebalo biti dostatno za maksimalnih 120 km/h, ali za ubrzanje od 0 do 100 za 6,2 sekunde.

Ulogu okvira preuzima aluminijsko kućište zrakom hlađenih litij-ionskih baterija, koje imaju kapacitet od 8kWh, te bi trebale ponudi autonomiju od stotinjak kilometra, nakon čega im treba 4 sata da se ponovo napune. Da bi vožnja potrajala što duže tu je i složen sustav regenerativnog usporavanja, a štednji pridonose i LED dnevna svjetla. Vozač je o svim potrebnim informacija obaviješten preko TFT ekrana, a zanimljivo je da će C evolution biti dostupan i s posebnom vrstom kontrole proklizavanja.

C evolution je tek prvi od 5 noviteta koje je BMW pripremio za ovu jesen. Iako još nisu imenovani, velika je vjerojatnost da će se među njima naći novi R 1200 RT, baš kao i naked izvedba sportskog modela S 1000 RR, a logika nalaže da će se pojaviti i Adventure verzija novog GS-a, koji se pokazao kao apsolutni prodajni hit. Koji će sve noviteti biti i igri vjerojatno se neće u potpunosti doznati prije tradicionalnog EICMA salona u Milanu, koji se održava od 7. do 10. studenog.


{gallery}NOVOSTI/N138/Cevolution/Gallery{/gallery}








fbmp ytmp imp