Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/Rimac/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/Rimac/Gallery

Novosti

Hrvatski (elektro) motocikl?


slikaXX
I mi električnog konja za trku imamo! Greyp G-12 proizvod je Rimac automobila i postiže 65 km/h

Svi su čuli za Concept_One, električni superautomobil od 1000 KS i milijun eura. Ili možda dolara. Ne znamo kakva je njegova sudbina, no otpočetka smo bili sumnjičavi prema ideji da bi nešto što ide na električnu energiju moglo otvoriti naftom natopljene novčanike dovoljno velikog broja šeika. Bilo bi to kao da pljuju u vlastiti tanjur.

Novom proizvodu tvrtke Rimac Automobili, nazvanom Greyp G-12, dajemo osjetno veće šanse za uspjeh. Ne da je on nešto posebno jeftin, cijena će mu biti sjevernije od 6 tisuća eura, no ipak je osjetno veća baza kupaca koji si mogu priuštiti ovakvu modernu igračku. A ta igračka s maksimalnom brzinom od 65 km/h na vlastiti (električni) pogon prerasta okvire mopeda i ulazi u sferu motocikala, iako će se službeno voditi kao bicikl.

Naime, Greyp G-12 ima tri načina rada. U Street načinu rada elektromotor razvija 250 W i postiže maksimalnih 25 km/h čime udovoljava kriterijima električnog bicikla odnosno „pedaleca“. Dakle, možete ga legalno voziti po prometnicima, iako su tu naši zakoni još uvijek donekle nejasni. Prebacite li u Eco ili Power način rada prelazite u „ilegalu“ barem tako dugo dok ne dohvatite kakav off-road. A tamo bi deklariranih 12 kW (16KS) trebalo osigurati dobru zabavu na vozilu koje teži 49 kg.

Svojom osnovnom konstrukcijom, Greyp G-12 je najbliži „downhill“ biciklu, no ono što čini razliku smješteno je ispod karbonskih oplata. Tu se nalazi najvažniji dio svega što ide na struju, a u ovom slučaju riječ je o unutar tvrtke razvijenoj elektronici koja nadzire rad litij-nanofosfatnih baterija napona 64V i kapaciteta 1,3 kWh. Navodno bi jedno punjenje trebalo pružiti autonomiju do 120 km, a baterije bi trebale biti ponovo napunjene za samo 80 minuta.

Elektromotor smješten u zadnjem kotaču služi i za regenerativno kočenje i tako vraća dio utrošene energije, s time da vas moderno sučelje stalno obavještava o popunjenosti baterija i trenutku kada bi trebali malo usporiti ili barem upregnuti pedale. Osim velike i šarene ploče s instrumentima, osjećaju da vozite proizvod koji teži u budućnost pridonosi i sustav kojim G-12 oživi tek nakon što skenira otisak prsta. Pritom se može memorirati do 50 različitih korisnika, a svaki od njih može koristiti otiske 5 različitih prstiju, pa onda ovisno o tome koji prst pritisnete, primjerice, aktivirate i određeni način rada.

Ako gledamo mehanički dio priče, G-12 ima neobičan (uglavnom) cjevasti obodni okvir izrađen od krom-molibden legure, a od istog je materijala izrađena i stražnja vilica na koju se nadovezuje monoamortizer hoda110 mm. Naprijed se nalazi podesiva upside-down vilica hoda 180 mm, a kad regenerativno kočenje motorom nije dovoljno, u pomoć priskaču ukupno 3 diska promjera 203 mm.

Dakako, nisu se u tvrtki Rimac automobili prvi sjetili nečeg takvog. Uostalom, njihovom inženjeru Zvonimiru Sučiću je to već 12 projekt takve vrste, a slične ideje bujaju na svim krajevima zemaljske kugle, od susjedne Mađarske do daleke nam Amerike. Ipak, za razliku od dobrog djela njih Greyp G-12 djeluje kao promišljeni proizvod, koji uz to ima i dovoljno originalnih detalja i atraktivnu referencu. Jer ako uspijete stvoriti prototip superautomobila vjerojatno imate dovoljno znanja i za vrhunski električni bicikl. Pardon, motocikl. Je li ovo konačno hrvatski proizvod budućnosti koji doista ima budućnost?

Želite li doznati više o ovoj zujalici ili pogledati zanimljivi video kliknite na 

http://www.greyp-bikes.com/





{gallery}NOVOSTI/N138/Rimac/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp