Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/RnineT/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/RnineT/Gallery

Novosti

Novitet: BMW R nineT

slikaXX
R nineT nije ni koncept ni prerada, već zanimljivi serijski model spreman da postane unikat 

Iako koristi „stari“ zračno-uljno hlađen bokser agregat i djeluje naglašeno retro, već ime R nineT ukazuje da ovo nije još jedan klasičan BMW. Zapravo je riječ o modelu koji pokušava objediniti povijest i sadašnjost BMW-a, a samo njegovo ime (koje se čita kao ninety, odnosno devedeset) ukazuje da je nastao u čast okruglog rođendana te marke.

No, ono što bi ga trebalo učiniti doista posebnim, barem po BMW-ovim standardima, je minimalistički dizajn, koji je, kao i ostatak motocikla, svojevrsni prazan list papira predodređen za daljnju personalizaciju od strane vlasnika. U tom je duhu izveden i nosač stražnjeg kraja, kod kojeg se može odvojiti dio namijenjen suvozaču (zajedno s osloncima za noge) kako bi R nineT postao atraktivan jednosjed.

Okruglo prednje svjetlo, veliki aluminijski spremnik goriva, dvostruki završeci ispušnog sustava, žbičani naplatci i izostanak plastičnih oplata daju modelu R nineT izraženu retro notu, ali i čine snažan kontrast upside-down prednjoj vilici preuzetoj od superbike modela S 1000 RR, radijalnim kočionim kliještima marke Brembo ili gumama sportskih dimenzija 120/70-17 sprijeda i 180/55-17 straga.

Osim po izostanku „telelever“ prednjeg ovjesa i specifičnoj izvedbi nosača stražnjeg kraja, R nineT je mehanički blizak postulatima BMW motocikala s bokser agregatom. Uz to što je nosivi dio dvodijelnog čeličnog okvira, dvocilindrični bokser istiskuje 110 KS pri 7.750 okr/min i 119 Nm pri 6.000 okr/min, dok je 6 brzinskom mjenjaču skraćen završni omjer kako bi 222 kg težak R nineT ubrzao od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekundi.

Ako uzmemo u obzir da je riječ o modelu koji bi trebao poslužiti kao osnova za daljnje dorade, pomalo iznenađuje da BMW nije pripremio opširniju ponudu dodatne opreme. Od zanimljivijih stvari tu su aluminijski poklopac stražnjeg sjedala s kojim R nineT postaje zanimljivi „café racer“, u ponudi je i Akrapovič ispušni sustav od titana, a tu su i kratke ili duge spojne cijevi s kojima je ispušni sustav postavljen niže ili više. Da je ovdje ipak riječ o pravom BMW-u pokazuju i stavke dodatne opreme koje ne pristaju jednom retro motociklu, kao što su, primjerice, grijane ručke ili sustav za navigaciju.

{gallery}NOVOSTI/N138/RnineT/Gallery{/gallery}


fbmp ytmp imp