Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N139/BB3/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N139/BB3/Gallery

Novosti

Noviteti: Bimota BB3


slikaXX


Bimota BB3 je kombinacija vrhunske ciklistike, bezličnog dizajna i agregata iz BMW-a S 1000 RR

Kroz svoju četrdesetgodišnju povijest Bimote nisu uvijek bile lijepe (zapravo, najčešće su bile pomalo čudne), ali uvijek su bile nekako drugačije od drugih. Nikada nisu bile bezlične kao što je to slučaj s posljednjim modelima, uključujući i najnoviji BB3. Razočaranje je utoliko veće što je prošlogodišnji koncept BB2 nagovještavao i malo hrabriji dizajnerski pristup, koji se očito nije materijalizirao na serijskom modelu s oznakom BB3.

Barem je osnovna ideja ostala ista. U neobičan rešetkasti okvir ugradili su četverocilindrični agregat iz sportskog BMW-a S 1000 RR, na kojeg su nadovezali vlastiti ispušni sustav. Snaga je ostala na nepromijenjenih 193 KS, ali i to je dovoljno da BB3 postane najsnažnija Bimota u dosadašnjoj povijesti, s 2 KS više od prošle godine predstavljenog modela DB11 VLX opremljenog kompresorom, a koji, čini se, ionako nije još zaživio. Dakako, BB3 je opremljen ovjesom marke Öhlins, kočnice su s gornje police Bremba, dok je tradicionalna štednja na težini, koja je uključivala i ugradnju karbonskih oklopa, spustila kazaljku vage na 179 kg.

Prva Bimota pokretana BMW-ovim agregatom imala je, dakako, oznaku BB1 (BMW-Bimota 1), a riječ je o danas već praktično zaboravljenom jednocilindrašu, pokretanom Rotax agregatom iz BMW-a F 650. Kad su koju godinu kasnije u Bimoti vlastitim snagama razvili V2 dvotaktni agregat, logika je nalagala da se on zove BB1 (Bimota-Bimota 1), ali je ta oznaka već bila zauzeta, pa su ga prozvali V-Due. No, to je već jedna druga priča, koja ih je, na neko vrijeme, odvela u grob.

{gallery}NOVOSTI/N139/BB3/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp