Motosport

Dakar odlazi i u Peru

Dakar-2012XX

I sljedeće izdanje Rallyja Dakar obuhvatit će pustopoljine Argentine i Čilea, ali po prvi put će natjecatelji proći i kroz Peru u kojem će i završiti svoj put dugačak 9.000 km

Već je postalo sasvim normalno da Argentina i Čile za potrebe najtežeg auto-moto natjecanja Rally Dakar glume Afriku. Sada će se krugu tih zemalja, a u skladu s ranijim najavama, pridružiti i Peru. Zasad se zna malo toga, tek to da će sve krenuti 1. siječnja 2012. iz Buenos Airesa, nakon čega će karavana proći kroz Argentinu i Čile, da bi nakon toga ušli i Peru i nakon nekih 9.000 km završili cijelu priču 15. siječnja u Limi, glavnom gradu Perua.

Biti će to velika promjena, ne samo u natjecateljskom nego i organizacijskom smislu. Naime, dosad je ruta bila kružnog oblika, odnosno započinjala je i završavala u Buenos Airesu. To je omogućavalo da se natjecateljska vozila organizirano prevoze brodom do Buenos Airesa i da se onda dva tjedna kasnije vrate istom morskom rutom. Sada utrka započinje na obalama Atlantskog, a završava na obali Tihog oceana.

Pritom ne treba očekivati da će sve ostati samo na Peruu, već je ranije najavljeno kako u skoroj budućnosti postoji mogućnost da ruta obuhvati i Paragvaj i Brazil. Skorašnji povratak u Afriku, nažalost, nije izvjestan, jer rutu ne određuju sportski nego financijski interesi. Princip je jednostavan: organizator od Argentine, Čilea i Perua dobiva novac, a te države dobivaju efikasnu globalnu promidžbu, jednako kao i uključeni proizvođači automobila i motocikala, kojima je mnogoljudna i dovoljno bogata Južna Amerika puno zanimljivije tržište od siromašne i problematične Afrike. U takvoj konstelaciji interesa, malo tko se brine za održavanje tradicije.


fbmp ytmp imp