Motosport

SBK: Ex-Buell ulazi u svjetsko SBK prvenstvo

 

slikaXX

Nastao na zgarištu Buella i rasplamsan indijskim novcem, EBR je prvi američki proizvođač u WSBK-u


Nakon što ga je prije nekoliko godina Harley-Davidson odbacio kao uteg da bi lakše isplivao iz krize, činilo se da je Buell zauvijek potonuo u ropotarnicu povijesti. Malo tko je vjerovao da će Erik Buell uspjeti još jednom pokrenuti tvrtku od nule. Utoliko više što u okretanju novog lista nije smio koristiti ime Buell, niti je mogao nastaviti proizvodnju motocikala koji su koristili Sportster agregate.

No, ponio je sa sobom nacrte sportskih motocikala pokretanih modernim Rotax V2 agregatom, koji su se ne baš pretjerano uspješno prodavali u posljednjim godinama Buellova života. Na njihovoj je osnovi nastavio razvoj natjecateljskih motocikala za AMA Superbike prvenstvo, nazvavši novu tvrtku Erik Buell Racing, skraćeno EBR.

Tijekom 2013. je konačno proizvedena i cestovna verzija nazvana 1190 RS, doduše samo u ekskluzivnoj seriji od 35 komada, no za 2014. je predstavljen i model 1190 RX, kojeg će u iduće dvije godine morati proizvesti barem 2.000 komada. Naime, to su minimalne brojke za valjanu homologaciju za svjetsko SBK prvenstvo, a upravo je službeno objavljeno kako će se tvrtka Erik Buell Racing od 2014. uključiti u taj putujući cirkus.

Ključni moment zbio se 1. srpnja ove godine, kada je 49,2% dionica tvrtke Erik Buell Racing kupio indijski div Hero, koji svake godine proda više od 6 milijuna motocikala male zapremine. Bez obzira na to što EBR u protekle 3 sezone nije bio konkurentan ni u domaćem AMA Superbike prvenstvu, s punim džepovima indijskih rupija odlučili su postati prvi američki proizvođač u povijesti svjetskog SBK prvenstva, pri čemu će za upravljačem natjecateljskog RX-a biti njihovi dosadašnji AMA vozači Geoff May i Aaron Yates.

Nedavno je potvrđeno da će i MV Agusta krenuti istim putem, što znači da bi iduće sezone u svjetskom SBK prvenstvu trebali biti zastupljeni motocikli čak 8 različitih marki. EBR vjerojatno neće biti konkurentan, ali će svakako biti egzotičan, to više što 1190 RX koristi rješenja koja su bila specifična za Buell motocikle, a uključuju korištenje obodnog prednjeg diska i aluminijskog okvira kao spremnika goriva. Doduše, ostaje za vidjeti kako će se te specifičnosti sljubiti s aktualnim pravilima.



Više u ovoj kategoriji: SBK kalendar za 2014. »
fbmp ytmp imp