Motosport

MotoGP: Marquez tijesno pobijedio Rossija

MotoGP-Katar2014

Odličan početak MotoGP sezone, posebno ako se zovete Marc Marquez. Ili barem Valentino Rossi.

 

U novu MotoGP sezonu najbolje je krenuo Jorge Lorenzo, no njegova je sreća bila kratkog vijeka. Krenuvši najbolje sa starta, Lorenzo je držao vodstvo do pred kraj prvog kruga kada je pregrubo posegnuo za kočnicom svoje Yamahe i pao na hladnom asfaltu. Vodstvo je preuzeo Bradl na LCR Hondi i tu se zadržao do 8. kruga, no tada i on pada na sličan način kao i Lorenzo.

 

Nakon toga su svjetla pozornice na noćnoj utrci u Kataru preuzeli Marc Marquez i Valentino Rossi, a repriza njihova prošlogodišnjeg obračuna na istoj stazi svoj je klimaks doživjela u pretposljednjem krugu kada se Rossi dva puta probio ispred Marqueza. No, Marquez je odvozio savršeni zadnji krug i samo 6 tjedana od loma noge došao do nove MotoGP pobjede.

 

Treće mjesto je pripalo Pedrosi na drugoj Repsol Hondi, no pitanje je da li bi vidio podij da u pretposljednjem krugu ispred njega nije pao dobro raspoloženi Bautista na Gresini Hondi. U samoj završnici utrke je s Tech 3 Yamahom pao i Bradley Smith dok je držao 5. mjesto, a budući je netom prije odustao i njegov timski kolega Pol Espragaro, to je značilo da su utrku okončala samo 3 motocikla koji nastupaju po Factory pravilima, ali i da su sva tri završila na pobjedničkom podiju.

 

Sasvim očekivano, u Open konkurenciji je najbrži bio Aleix Espargaro, koji je s Forward Yamahom završio kao 4., ispred dva tvornička Ducatija. Pritom je Dovizioso za najboljima zaostao 12 sekundi, dok je Crutchlow u svom prvom nastupu za Ducati imao problema s elektronikom te se jedva dokotrljao do cilja. Scott Redding je u premijernom MotoGP nastupu osvojio odlično 7. mjesto, prošavši ciljem samo nekoliko stotinki sekunde ispred bivšeg svjetskog prvaka Haydena, i to na istom Hondinom „production" motociklu. Četrdesetogodišnji Edwards je još jednu MotoGP sezonu započeo sasvim solidnim 9. mjestom s Forward Yamahom, dok je poredak prve desetorice zaključio Iannone s Ducatijem, i to nakon što je pao već u drugom krugu dok je držao 4. mjesto.

 

U Moto2 konkurenciji pobijedio je Tito Rabat, koji je i glavni favorit ove sezone, a odmah iza njega ciljem je prošao Nakagami, koji je nakon utrke bio diskvalificiran zbog korištenja zračnog filtra, koji nije bio u skladu s pravilima. Tako je sa sekundom zaostatka drugo mjesto naslijedio Rabatov timski kolega Kallio, dok je treće mjesto pripalo Luthiju. Maverick Vinales je svoju prvu Moto2 utrku završio kao 4., dok je Sam Lowes, aktualni Supersport prvak, svoju premijeru okončao na 6. mjestu.

 

Australska nada Jack Miller je u prvom nastupu za KTM odnio i svoju prvu Moto3 pobjedu, no posebno veseli da je Alex Marquez u premijernom nastupu s Hondom završio kao drugi, a isti su motocikl Vazquez i Rins doveli do trećeg, odnosno petog mjesta. Kad pribrojimo tome da je Oliviera s Mahindrom završio kao 4., budi se nada da KTM ipak neće biti tako bezobrazno dominantan kao što je to bio slučaj proteklih sezona. Inače, KTM-ov je klon je u rukama Dannyja Kenta završio kao 13., što su prva dva boda za Husqvarnu.

fbmp ytmp imp