Motosport

MotoGP: Neuhvatljivi Marquez

Marquez-teksas

Prerani start Lorenza i uvjerljiva pobjeda Marqueza obilježili su okupljanje u Teksasu. Dovizioso je vratio Ducati na pobjedničko postolje.

 

U Kataru je odlično startao i poveo utrku da bi pao u prvom krugu. I u Teksasu je Lorenzo poveo utrku, no ovaj put nije startao odlično, nego debelo prerano, krenuvši u trenutku kad se upalilo crveno svjetlo, a ne kad se gasilo. Na kraju prvog kruga dobrovoljno je skrenuo na odrađivanje kaznene vožnje kroz boks, vrativši se na stazu kao uvjerljivo posljednji, da bi se do kraja utrke probio sve do 10. mjesta.

 

Marquez je imao daleko dosadniju utrku. Izuzmemo li taj prvi krug u kojem je gledao u leđa Lorenzu, aktualni svjetski prvak je vodio od početka do kraja, oborivši usput (vlastiti) rekord staze u Teksasu, na kojoj i dalje koristi drugima nedokučive linije. Jedinu grešku počinio je u posljednjem zavoju posljednjeg kruga kada je malo pretjerao na kočenju, no bez obzira na opasno lelujanje prošao je ciljem 4 sekunde prije Pedrose na drugoj Repsol Hondi.

 

Najzanimljivija je bila borba za 3. mjesto, koje je dugo vremena držao Iannone na Ducatiju da bi u završnici utrke je potonuo na 7. mjesto. Najnižu stepenicu na pobjedničkom postolju mjerkali su i Bradl na LCR Hondi i Smith na Tech 3 Yamahi, no 2 sekunde prije njih ciljem je prošao Dovizioso, koji je tako, nakon duge pauze, vratio Ducati na pobjedničko postolje, dakako, uz pomoć liberalnijih pravila krojenih posebno za tu marku.

 

Pol Espargaro je u svojoj drugoj MotoGP utrci osvojio 6. mjesto na Tech 3 Yamahi i tako bio bolji od Rossija, koji je sa tvorničkom Yamahom prvih nekoliko krugova držao 4. mjesto da bi zbog problema s prednjom gumom na kraju završio kao 8. Aleix Espargaro je s Forward Yamahom završio kao 9. i tako bio najbolji u konkurenciji Open motocikala.

 

Prošlogodišnji Moto3 prvak Maverick Vinales došao je do svoje prve Moto2 pobjede već u drugoj utrci ostavivši Rabata punih 4 sekunde iza sebe, dok je nakon pada Simeona u pretposljednjem krugu treće mjesto pripalo Aegerteru. U Moto3 konkurenciji je drugu ovogodišnju pobjedu odnio Jack Miller na KTM-u, 7 stotinki sekunde ispred Romana Fenatija iz Rossijeve momčadi VR46, dok je treće mjesto, s manje od dvije desetinke sekunde zaostatka pripalo Vazquezu na Hondi. U borbi za postolje je bio i Alex Marquez na još jednoj Hondi, no on je svoj nastup neslavno okončao padom u pretposljednjem zavoju posljednjeg kruga. Dolje niže možete vidjeti rezultate utrka u sve tri klase.

 

Trenutni poredak:

 

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 50
2. Pedrosa – Honda – 36
3. Rossi – Yamaha – 28
4. Dovizioso – Ducati – 27
5. A. Espargaro – Yamaha – 20

 

Moto2
1. Rabat – Kalex – 45
2. Vinales – Kalex – 38
3. Kallio – Kalex – 33
4. Luthi – Suter – 26
5. Corsi – Forward KLX – 22

 

Moto3
1. Miller – KTM – 50
2. Vazquez – Honda – 32
3. Fenati – KTM – 24
4. Rins – Honda – 24
5. Kornfeil – KTM - 21

fbmp ytmp imp