Motosport

MotoGP: 7 krugova borbe za 6. pobjedu u nizu

P20140601154807005

 

Kakva borba! Marquez je pobijedio i u Mugellu, ali ovaj put je Lorenzo bio iznimno tvrd orah. Posljednjih 7 krugova predstavlja najnapetiju epizodu dosadašnjeg dijela sezone.

 

Lorenzo se relativno brzo probio u vodstvo, no Marquez ga je uporno slijedio u stopu. Zapravo, sve je bilo poprilično monotono do 7. krugova prije kraja kada je Lorenzo po travi „presjekao" dugačku ciljnu ravnicu u Mugellu, a Marquez je iskoristio taj trenutak da glatko zaobiđe Yamahu. Ipak, Lorenzo se nije predao i uslijedila je sjajna borba prsa u prsa tijekom koje su se nekoliko puta izmijenili u vodstvu. Marquez je s Hondom bio evidentno brži na dugačkom ravnom dijelu, no Lorenzo mu je uspješno uzvraćao u zavojima, sve do zadnjeg kruga kada nije uspio odraditi kvalitetan napad uoči izlaska na ciljnu ravnicu te mu je prva ovogodišnja pobjeda izmakla za samo 12 stotinki sekunde.

 

Bila je to vrlo dobra utrka i za Rossija, koji je na radost domaće publike 187. puta stajao na podiju u jubilarnoj 300. utrci. Iako je startao tek sa 10. mjesta, Rossi se u jednom trenutku približio vodećem dvojcu na samo sekundu razmaka, no u završnici je posustao i prošao ciljem s 2,7 sekundi zaostatka za Marquezom. S prevelikih 14 sekundi kašnjenja za pobjednikom i timskim kolegom, „nevidljivi" Pedrosa je završio kao 4., pri čemu ga je umalo uhvatio sve bolji Pol Espargaro s Tech3 Yamahom. Manje od desetinke sekunde dijelilo je vozače Ducatija, pri čemu je Dovizioso na kraju bio spretniji i osvojio 6. mjesto, dok je Iannone na početku utrke imao to zadovoljstvo da vodi pred domaćom publikom.

 

Uglavnom, sa 6 uzastopnih pobjeda, ostvarenih sa 6 najboljih startnih pozicija, Marquez je nastavio ovogodišnji niz apsolutne nepobjedivosti i već sada bježi Rossiju 53 boda. U prijevodu, mogao bi ostati kod kuće za vrijeme utrka u Barceloni i Assenu, a svejedno još uvijek biti u vodstvu sredinom srpnja uoči okupljanja u Sachsenringu.

 

U Moto2 klasi je najveći dio utrke vodio Folger ispred Saloma, no stvari su se počele rasplitati tek kad ih je sustigao i prestigao Rabat i nametnuo svoj ritam. Folger ga nije mogao slijediti i ubrzo se pomirio s osvajanjem 3. mjesta, dok je Salom grizao do samog kraja i prošao ciljem četvrtinu sekunde iza Rabata, koji je novom pobjedom pobjegao timskom kolegi Kalliu i učvrstio se na vrhu ukupnog poretka.

 

Svaka ovogodišnja Moto3 utrka je napeta priča za sebe, no ova je bila još luđa od prosjeka. Uoči same završnice je 1,5 sekunde dijelilo prvih 13 vozača, pa tako ne čudi da su se u posljednjem krugu sudarila trojica vozača među kojima i Jack Miller i Alex Marquez. To je donekle olakšalo posao Fenatiju, koji je pred svojom talijanskom publikom i s KTM-om obojanim u talijansku trobojnicu kao treći izašao na startnu ravninu, gdje je iskoristio zavjetrinu i pobijedio za jednu stotinku sekunde. Vinales (KTM) i Rins (Honda) su imali potpuno isto vrijeme, tako da je Vinalesu pripalo drugo mjesto na ime bržeg najbržeg kruga, dok su unutar razmaka od samo 6 desetinki sekunde za pobjednikom ciljem prošli Oliviera (Mahindra), Ajo (Husqvarna), Masbou (Honda) i Tonucci (Mahindra). Takvim raspletom se Fenati približio na samo 5 bodova zaostatka za Millerom.

 

Trenutni poredak:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 150 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 97
3. D. Pedrosa – Honda – 96
4. J. Lorenzo – Yamaha – 65
5. A. Doviziso – Ducati – 63

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 124 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 102
3. M. Vinales – Kalex – 69
4. D. Aegerter – Suter – 69
5. S. Corsi – Kalex – 66

 

Moto3:
1. J. Miller – KTM – 104 boda
2. R. Fenati – KTM – 99
3. A. Rins – Honda – 87
4. E. Vazquez – Honda – 76
5. I. Vinales – KTM – 64

fbmp ytmp imp