Motosport

SBK: Aprilia u retro bojama

4.ApriliaRacing Melandri

U čast prve Grand Prix pobjede, Aprilia je za SBK utrku u Misano svoje tvorničke motocikle i momčad obojila u stilu 1987. godine.

 

Staza u Misanu ima posebno značenje za Apriliju budući im je baš tamo Loris Reggiani donio prvu pobjedu na svjetskoj razini. Zbilo se to 30. kolovoza 1987. godine u klasi 250, a iako je pomalo čudno da se na Superbike utrci obilježava obljetnica Grand Prix pobjede (i to ne neka okrugla, nego 27.), svaki izgovor je dobar da se unese malo kolorita u motosport.

 

Tako su samo za ovu prigodu Melandri i Guintoli dobili natjecateljski RSV4 obojan u stilu Reggianijeve pobjedničke 250-ice, čime su pobudili asocijacije i na tadašnje jednako obojane Aprilijine „ljute" cestovne modele iz klase 125. Osim toga, Melandri i Guintoli su imali i kombinezone u istom stilu, dok su mehaničari dobili posebna „retro odijela". U nastavku vam donosimo Aprilijino službeno izvješće s netom održane Superbike utrke u Misanu:

 

Misano, 22. lipnja 2014 – Završivši utrke dva puta na podiju u Misanu, Marco Melandri potvrdio je svoju formu u koju se vratio pobjedama u Sepangu u Maleziji, dok je njegov timski kolega Sylvain Guintoli uspio obraniti drugo mjesto u poretku vozača.

 

32 boda zarađena u Misanu, zahvaljujući osvajanju dva treća mjesta, drugi su najveći plijen za Marca Melandrija u njegovoj prvoj sezoni na Apriliji RSV4 te mu omogućavaju uspon prema gornjem dijelu poretka vozača. Osvojio je 12 bodova više od Ree i smanjio razmak do četvrtog mjesta na 20 bodova.

 

U prvoj utrci Melandri je zapeo u gužvi u prvom zavoju te se s osmog mjesta ponovno probijao naprijed. To je vješto i izveo te u prvoj utrci završio na podiju, na trećem mjestu. Druga utrka je, na oduševljenje talijanske publike, donijela zanimljiv duel iza Sykesa, između Melandrija i Baza, nakon kojeg je Marco završio na trećem mjestu.

 

Marco Melandri: "Zadovoljan sam svojom vožnjom danas. Imao sam dobar osjećaj na motociku. U prvoj utrci, nakon nekoliko pogrešaka na startu, uspio sam preteći vozače ispred sebe, ali Kawasakiji su bili jednostavno brži. Razočaran sam drugom utrkom jer sam uspio nadoknaditi razliku zahvaljujući poslu napravljenom u garaži. Nažalost, ovdje je vrlo teško pretjecati, a Baz je jako dobro vozio i nije pogriješio nijednom. Mislim da sam mogao namučiti Sykesa. Ne bi mu bilo lako. Šteta što nismo do kraja pokazali napredak koji smo postigli. Nakon Sepanga sam i ovdje stalno bio brz. Na pravom smo tragu i sada samo trebamo dalje napredovati. Staza u Portimau će nam sigurno pomoći".

 

Sylvain Guintoli bio je jedan od istaknutijih vozača. Borio se za vrh, ali dvaput mu je podij izmakao. Završio je peti i četvrti te s su mu ti plasmani osigurali zadržavanje drugog mjesta u ukupnom poretku.

 

Sylvain Guintoli: "Što se tiče prvenstva, barem držim drugo mjesto, ali definitivno sam više očekivao. Ne nedostaje nam brzine, ali kad je tempo utrke u pitanju moramo raditi na konzistentnosti performansi. U prvoj utrci odabrali smo krivu gumu, dok je u drugoj utrci pravi izbor gume i nekoliko promjena geometrije motocikla donijelo znatan napredak u dostizanju vodećih. Dok sam vozio s Marcom i Bazom napravio sam nekoliko pogrešaka koje su me spriječile da se borim za podij. Šteta što nema treće utrke... Šalu na stranu, moramo raditi kako bi bili konzistentniji u utrkama".

fbmp ytmp imp