Motosport

SBK: Sykes i Kawasaki prelomili sezonu

hi R07 Misano Tom Sykes TK2 1545

S dvije nove dominantne pobjede, Sykes je zaključio prvi dio sezone i približio se obrani Superbike naslova. I MV Agusta je pokorila Misano u Supersport kategoriji

 

Utrkom u Misanu, aktualno Superbike prvenstvo se prelomilo u svoju drugu polovicu, a Sykes je dodatno slomio otpor svojih izazivača na putu do obrane naslova prvaka. Nakon što je 21. put bio najbolji u kvalifikacijama, Sykes nije vodio obje utrke baš od početka od kraja, no nije bio ni daleko od toga. Naime, u prvoj utrci je najbolje startao Elias s Aprilijom, da bi se Sykes već do kraja prvog kruga domogao vodstva, gdje je ostao do samog kraja, slaveći s 5 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Baza na drugom Kawasakiju, oborivši usput i rekord kruga. Melandri se s Aprilijom uspio oduprijeti Daviesu na Ducatiju te je tako zaslužio stajanje na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja, dok je njegov kolega Guintoli završio kao peti s velikih 16 sekundi zaostatka.

 

Drugu utrku je poveo Giugliano na Ducatiju, no iz aviona se vidjelo da je prerano startao, tako da je nakon nekoliko krugova morao otići na izdržavanje kazne prolaskom kroz boks. Nakon toga se Sykes ponovo našao u vodstvu i tu ostao do samog kraja, došavši naizgled jednostavno do još jedne pobjede i učvršćivanja na vrhu ukupnog poretka. Za „dvostruku-dvostruku" pobjedu Kawasakija pobrinuo se Baz, ovaj put s 3 sekunde zaostatka, a prošavši ciljem pola sekunde kasnije, Melandri se pobrinuo da preslika pobjedničkog postolja iz prve utrke bude potpuna.

 

Guintoli je s drugom Aprilijom napredovao na četvrto mjesto, no to mu je slaba utjeha budući nakon utrke u Misanu kaska velikih 39 bodova za Sykesom, a istovremeno se njegova prednost u odnosu na Baza otopila na samo 2 boda. Osim toga, još jednom se pokazalo kako Honda nije dovoljno konkurentna na svim stazama, pa je tako i Rea malo izgubio korak osvajanjem 7. mjesta u prvoj i 5. mjesta u drugoj utrci. Elias je obje utrke završio kao 6., a junak iz sjene je svakako Laverty na Suzukiju, koji je toliko silovito pritiskao oslonce za noge da mu je u prvoj utrci pukla kost u ranije ozlijeđenom stopalu, no svejedno je završio kao 9., da bi uz injekcije protiv bolova u drugoj utrci prošao ciljem kao 7.

 

Utrka u klasi Supersport prošla je u znaku talijanske marke MV Agusta i francuskog vozača Cluzela. Najbrži na treninzima i kvalifikacijama, Cluzel i trocilindrični F3 675 bili su u vodstvu od početka do kraja, a uspješno su se oduprli pritisku VD Marka, koji je u završnici utrke izvlačio maksimum iz svoje Honde. Time je Cluzel malo smanjio svoj zaostatak, no VD Mark još uvijek ima solidnih 28 bodova prednosti, dok je istovremeno Sofuoglu nastavio s razočaravajućim rezultatima i izgubio realne šanse da se uključi u borbu za novi naslov. Naime, Turčin je utrku završio kao četvrti, iza američkog vozača Jacobsena na drugom Kawasakiju, kojem je to bilo prvo stajanje na pobjedničkom podiju.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike:
1. Sykes – Kawasaki – 251 bod
2. Guintoli – Aprilia – 212
3. Baz- Kawasaki – 210
4. Rea – Honda – 199
5. Melandri – Aprilia – 179

 

Supersport:
1. VD Mark – Honda – 135 bodova
2. Cluzel – MV Agusta - 107
3. Marino – Kawasaki – 85
4. Zanetti – Honda – 70
5. Coghlan – Yamaha - 68

fbmp ytmp imp