Motosport

MotoGP: Marquezovih 10 od 10

P20140810231815733

I Doohan je 1997. godine imao 10 pobjeda u nizu, no čak ni on nije imao tako uvjerljiv start sezone kao Marc Marquez.

 

Nepobjedivosti Marqueza ne vidi se kraja. Na protočnije oblikovanom i nanovo asfaltiranom krugu u Indianapolisu, koji je sada samo 50 metara kraći, a otprilike čak 6 sekundi brži, aktualni svjetski prvak nije imao pretežak posao. Na startu utrke je prepustio drugima da kolo vode, našavši se gotovo slučajno u vodstvu nakon laganog sudara Rossija i Doviziosa. No, Rossi se do kraja kruga ponovo probio na vodeću poziciju i tu uživao slijedećih desetak minuta, sve dok se njegov timski kolega Lorenzo nije odlučio probiti naprijed i pritom stvorio dovoljno komešanja u prvih nekoliko zavoja da Marquez u jednom potezu obiđe oba vozača Yamahe. I više se nije osvrtao.

 

Sa svakim je krugom odmicao Rossiju za koju desetinku, a taman kad je Lorenzo konačno zasjeo na drugu poziciju i počeo potjeru, Marquez je odvozio najbrži krug i tako ubio praktično svaku nadu u drugačiji razvoj događaja. Na kraju je imao 2 sekunde prednosti u odnosu na Lorenza, za više od 6 sekundi je odmakao Rossiju, te je nagomilao 10 sekundi zalihe u odnosu na svog timskog kolegu Pedrosu. Deset pobjeda u nizu (ali ne i na prvih 10 utrka) je posljednji ostvario Mick Doohan još 1997. godine, a te je iste sezone Australac osvojio ukupno 12 pobjeda, što je još jedan apsolutni rekord kojeg će Marquez s lakoćom oboriti.

 

I dok je u MotoGP konkurenciji praktično sve riješeno, u klasi Moto2 stvari postaju sve kompliciranije. U utrci koje je bila prekinuta zbog masovnog sudara, pa onda odrađena po skraćenom programu od 16 krugova, Kallio je odnio pobjedu i tako se na samom vrhu ukupnog poretka približio na tek 7 bodova razlike timskom kolegi Rabatu, koji je učinio pogrešku dva kruga prije kraja i nakon toga potonuo s druge na četvrtu poziciju. Između njih su se nagurali „rookie" Vinales ( koji je sve bliže prelasku u MotoGP sa Suzukijem) i sve bolji Aegerter.

 

U Moto3 klasi Vazquez je odnio svoju prvu pobjedu u dugačkoj karijeri, što je vozaču Honde ujedno omogućilo i penjanje na drugo mjesto u ukupnom poretku. Samo 65 tisućinki kasnije ciljem je prošao Fenati, dok je trećeplasirani Miller minimalizirao štetu i ostao dovoljno izdvojen na vrhu ukupnog poretka, to više što je Alex Marquez, njegov možda i najveći izazivač, završio kao tek 6.

 

Sljedeće utrke se voze već 17.8. u nama obližnjem Brnu.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 250 bodova
2. Pedrosa – Honda – 161
3. Rossi – Yamaha – 157
4. Lorenzo – Yamaha – 117
5. Dovizioso – Ducati – 108

 

Moto2:
1. Rabat – Kalex – 183 boda
2. Kallio – Kalex – 176
3. M. Vinales – Kalex – 140
4. Aegerter – Suter – 112
5. Corsi – Kalex – 96

 

Moto3:
1. Miller – KTM – 158 bodova
2. Vazquez – Honda – 137
3. A. Marquez – Honda – 133
4. Fenati – KTM – 130
5. Rins – Honda - 118

fbmp ytmp imp