Motosport

SBK: Dvije utrke otkazane, samo tri ostale do kraja

0830 r09 race2 start full

Nema zamjena za otkazane utrke u Rusiji i JAR-u, pa vodstvo Superbikea razmišlja o kompenzaciji bodova. Štogod to značilo.

 

Prvo je otkazana utrka u Moskvi, zbog političko-logističkih razloga, a onda je otkazana i utrka u Južnoafričkoj Republici za koju se od početka znalo da se ionako neće dogoditi. Time su nastale velike rupe u kalendaru, pa se najavilo da će se pridodati jedna jesenja utrka na europskom teritoriju, da bi se i od toga sada odustalo.

 

To znači da će nakon skoro dvomjesečne ljetne pauze, Superbike karavana imati još samo 3 stanice, međusobno razmaknute mjesec dana. Prvo će 7. rujna juriti u Jerezu, pa 5. listopada u Magny Coursu da bi sve završili 2. studenog u Kataru. Štoviše, i ta je posljednja utrka dugo visjela u zraku, no paralelno s objavom otkaza u JAR-u objavljeno je da će se ipak održati u Kataru i to, po prvi put u povijesti tog prvenstva, pod svjetlima reflektora.

 

Što sve to znači za rasplet prvenstva? U klasi Superbike u igri je još samo 150 bodova, a Sykes s Kawasakijem ima značajna 44 boda prednosti, dok je u Supersportu na stolu samo 75 bodova i tu je VD Mark sa zalihom od 53 boda praktično nedostižan. Dakle, takvim osipanjem kalendara trebali bi najviše profitirati oni koji su vodeći u prvenstvu? Ne nužno.

 

Naime, iz Superbike komisije sada poručuju kako razmišljaju o načinu kompenzacije bodova za otkazane dvije utrke. Teško je uopće dokučiti kamo to vodi i što bi to trebalo značiti, no ni Sykes ni VD Mark nisu krivi što je došlo do otkazivanja, i ako im tom mističnom kompenzacijom pokušaju otežati put do zasluženog naslova, onda će to biti i konačni dokaz da Superbike prvenstvo vode neki sasvim krivi ljudi, koji s prirodnim zakonitostima motosporta nemaju nikakve veze. Ako je i od Dorne, previše je.

fbmp ytmp imp