Motosport

MotoGP: Aprilia se vraća već 2015?

Ioda

Suzuki iduće godine, Aprilia 2016., KTM do 2017. Takav je donedavno bio plan, no čini se sve vjerojatnije da će Aprilia ubrzati s povratkom.

 

Iako je njihova MotoGP avantura od prije 10 godina trajala kratko, ostala je duboko u sjećanju. Prizori frenetičnog trocilindričnog prototipa RS3 Cube, s kojim su se Edwards i Haga borili za goli život, sigurno se neće ponoviti, no svejedno veseli što bi se u MotoGP prvenstvo trebao vratiti još jedan proizvođač.

 

Doduše, Aprilia je već tri sezone prisutna u MotoGP-u, iako ne pod svojim (punim) imenom, već s motociklom oznake ART, kao skraćenicom za Aprilia Racing Technology. Riječ je o motociklu nastalom na bazi pobjedničke Superbike izvedbe modela RSV4, a koji je u prošle dvije sezone dominirao CRT konkurencijom. Ove godine je situacija bitno drugačija. Honda im je preotela većinu klijenata, a sam je motocikl postao manje konkurentan jer više ne može koristiti naprednu Aprilijinu elektroniku iz Superbikea.

 

To bi se moglo promijeniti već iduće sezone kada bi, godinu dana ranije nego što je to bilo planirano, trebao osvanuti novi tvornički motocikl pod imenom Aprilia. Iako još nije sve i konačno potvrđeno, zna se da bi trebala biti riječ o potpuno novom motociklu s pneumatskim upravljanjem ventilima i tzv. seamless mjenjačem. Isto tako, još nije poznato hoće li Aprilia iduće godine samo pružati podršku nekoj od postojećih momčadi ili će odmah osnovati vlastitu tvorničku momčad.

 

Vrati li se Aprilia, iduće sezone bi u MotoGP gledali natjecateljske motocikle sva četiri japanska i dva talijanska proizvođača. 2017. bi se trebao uključiti i KTM kao dobavljač pogonskih agregata, no i tu nije isključeno da se i Austrijanci malo požure i počnu natjecati tijekom 2016.

fbmp ytmp imp