Motosport

SBK: Guintoli s Aprilijom postao svjetski prvak

uvodnaSBKKTR

Preokret u posljednji tren. Sykes je vodio veći dio sezone da bi mu Guintoli preoteo naslov u posljednjoj utrci. Aprilia je osvojila i konstruktorski naslov

 

Uoči dvije noćne utrke u Katru, Sykes je s Kawasakijem imao 12 bodova prednosti, što je značilo da su mu - čak i ako Guintoli odnese dvostruku pobjedu - za obranu naslova dovoljna dva druga mjesta. Guintoli je s Apriliom doista odnio dvostruku pobjedu, no Sykes je dva puta bio treći. Planove su mu pokvarili sadašnji (a zapravo već bivši) timski kolega Baz i vjerojatno budući timski kolega Rea.

 

Za razliku od Sykesa, koji je imao dosta loš drugi dio sezone, Guintoli je sa svakom utrkom postajao sve bolji, a taj se trend vozača Apilije nastavio u Kataru. Iako se na startu obje utrke vrzmao na rubu prve petorice, Guintoli je znao iskoristiti superiornu brzinu Aprilije na dugačkoj startno-ciljnoj razini i postupno se probiti u vodstvo gdje bi onda ostao do kraja utrke.

 

S druge strane, Sykes je bolje startao u obje utrke, ali nije mogao zadržati Guintolija iza sebe, niti se zadržati na drugom mjestu. U prvoj utrci je bio daleko iza svog kolege Baza, koji je krug prije kraja dobio naredbu iz Kawasakijevog boksa da propusti Sykes naprijed, ali to, dakako, nije učinio. Ionako mu je to bio posljednji vikend s Kawasakijem prije prelaska u MotoGP.

 

To je značilo da se uoči posljednje utrke sezone prednost Sykesa pred Guintolijem istopila na tri boda. Kad ga je Guintoli prošao i počeo se odvajati o vodstvu, Sykes ga se očajnički pokušao držati, no na kraju se nije mogao oduprijeti ni napadu Reae na Hondi, koji će mu se iduće sezone vjerojatno pridružiti u momčadi Kawasakija.

 

Uglavnom, Guintoli je s dvije uvjerljive pobjede došao do svojeg prvog Superbike naslova, dok je Sykes na kraju ostao kratak za 6 bodova. Istovremeno je Rea osvajanjem drugog mjesta za jedan bod prestigao Melandrija i osvojio treće mjesto u ukupnom poretku, dok je u poretku konstruktora naslov očekivano pripao Apriliji.

 

U klasi Supersport je još jednu pobjedu odnio novi svjetski prvak Vd Mark, drugi je bio Wilairot, obojica na Hondi, dok je - unatoč manjka čiste brzine na dugačkoj ravnici - treće mjesto prigrabio Cluzel s MV Agustom i tako potvrdio osvajanje titule viceprvaka ispred Marina na Kawasakiju, koji je ovaj puta bio tek 11.

 

KONAČNI POREDAK:

 

Superbike (nakon 24 utrke):
1. Guintoli – Aprilia – 416
2. Sykes – Kawasaki – 410
3. Rea – Honda – 334
4. Melandri – Aprilia – 333
5. Baz – Kawasaki – 311

 

Konstruktori:
1. Aprilia – 468
2. Kawasaki – 431
3. Honda – 350
4. Ducati – 291
5. Suzuki - 234

 

Supersport (nakon 9 utrka)
1. Vd Mark – Honda – 205
2. Cluzel – MV Agusta – 132
3. Marino – Kawasaki - 120
4. Zanetti – Honda – 103
5. Coghlan – Yamaha – 98

 

Konstruktori
1. Honda – 251
2. Kawasaki – 181
3. MV Agusta – 162
4. Yamaha – 121
5. Triumph – 9

fbmp ytmp imp