Motosport

MotoGP: Rekordna pobjeda Marqueza

Uvodna-GPvalencija

Mlađi Marquez je postao Moto3 prvak, a stariji dohvatio 13. pobjedu ove sezone i oborio Doohanov rekord. Tako su se obojica (još jednom) upisali u povijest.

 

MotoGP utrka u Valenciji je imala sjajnu predigru u napetoj Moto3 utrci, koja je trebala odgovoriti na pitanje hoće li dvojica braće po prvi put u povijesti Grand Prix ponijeti titulu svjetskog prvaka. I to istovremeno.

 

Samo su australski vozač Jack Miller i njegov austrijski KTM stajali na putu takvog razvoja događaja, no imali su 11 bodova zaostatka, što je značilo da Alex Marquez zasigurno postaje prvak ako završi kao barem treći. Jack Miller je svakako morao jurišati na pobjedu, no za sobom je povukao samo trojicu vozača, među kojima i Marqueza, pa je tako namjerno usporio tempo, ne bi li se malo proširila vodeća grupa, pa se onda u njoj možda zagubio i Marquez. Rasplet je počeo pet krugova prije kraja, kada su se baš njih dvojica sudarili, nakon čega je Miller shvatio da mora dodati gas želi li dohvatiti odbjeglog Isaca Vinalesa.

 

Na kraju je Miller uspio pobijediti, ali je pojačavanjem tempa i razvukao grupu, pa je tako Alex Marquez relativno lako došao do trećeg mjesta i titule Moto3 prvaka sa samo 2 bodova prednosti. Osim toga, time je bodovno izjednačio Hondu s KTM-om, što je omogućilo japanskom proizvođaču, da na temelju većeg broja pobjeda, odnese i konstruktorski naslov.

 

Nakon slavlja s mlađim bratom, Marc Marquez se mogao u miru posvetiti dohvaćanju 13. pobjede ove sezone, čime bi oborio još jedan rekord. Iako je utrku poveo Iannone s Ducatijem, bilo je jasno da to ne može duže potrajati, pa je tako na vrh lako isplivao Marquez, kojeg su u stopu pratili Rossi i Pedrosa. Taj poredak će ostati do samog kraja, samo će se razmaci između njih bitno povećati, posebno za vrijeme kratkotrajne kišice, koja je djelomično natopila stazu.

 

Kad je drugi put počela kišica, ovaj put još kraća, Lorenzo i Iannone su odlučili riskirati s prelaskom na motocikle s kišnim gumama, no to im se obilo u glavu i na kraju su ostali bez bodova. Tako je četvrto i peto mjesto, nakon bespoštedne borbe koja je trajala skoru cijelu utrku, pripalo Ducatijevom dvojcu Dovizioso-Crutchlow, pri čemu je ovom potonjem to bio i oproštaj od momčadi, budući iduće godine prelazi na LCR Hondu.

 

Start utrke u klasi Moto2 obilježilo je zalijetanje odlazećeg Mavericka Vinalesa u viceprvaka Kallia, nakon čega su obojica ispali iz igre. To je trebalo olakšati put do pobjede novom prvaku Rabatu, no njega je poput sjene pratio Luthi. Ta mu se upornost isplatila na samom kraju posljednjeg kruga, kada je Rabatovom motocikl na tren ostao bez benzina i taman toliko posustao da Luthi projuri pored njega i odnese pobjedu. Treće mjesto je osvojio Zarco u onome što bi trebala biti posljednja utrka za momčad Caterham, barem pod tim imenom.

 

KONAČNI POREDAK (nakon 18 utrka)

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 362
2. V. Rossi – Yamaha – 295
3. J. Lorenzo – Yamaha – 263
4. D. Pedrosa – Honda – 246
5. A. Dovizioso – Ducati – 187

 

Konstruktori:
1. Honda – 409
2. Yamaha – 354
3. Ducati – 211
4. Forward Yamaha – 138
5. ART - 17

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 346
2. M. Kallio – Kalex – 289
3. M. Vinales – Kalex – 274
4. T. Luthi – Suter – 194
5. D. Aegerter – Suter – 172

 

Konstruktori:

1. Kalex - 430

2. Suter – 284
3. Caterham Suter – 146
4. Speed Up – 121
5. Tech 3 – 97

 

Moto3:
1. A. Marquez – Honda – 278
2. J. Miller – KTM – 276
3. A. Rins – Honda – 237
4. E. Vazquez – Honda – 222
5. R. Fenati – KTM – 176

 

Konstruktori:
1. KTM – 384
2. Honda – 384
3. Mahindra – 168
4. Husqvarna – 156
5. Kalex KTM – 62

fbmp ytmp imp