Motosport

Dakar 2015: Yamaha Factory Racing Rally Team Yamalube

P2014122911

Bez Despresa, ali s fino dorađenim WR-om 450F Rally, momčad Yamahe ponovo cilja na pobjedničko postolje. Ipak, eventualna pobjeda bi iznenadila i njih same

 

Kad su za prethodno izdanje relija Dakar u svoje redove namamili peterostrukog pobjednika Cyrila Despresa, činilo se kako je Yamaha konačno odlučila prekinuti dominaciju KTM-a. No, Despres je u svom prvom nastupu učinio preveliku grešku navigaciji, što je propust kojeg neće moći ispraviti budući je u međuvremenu zamijenio dva za četiri kotača i prešao u redove Peugeota.

 

Ipak, to ne mora značiti da će Yamaha ponovo igrati sporednu ulogu. Za početak tu je dorađeni motocikl WR 450F Rally, koji zapravo nema izravne veze sa serijskim WR-om 450F, već je izvedenica motokros modela YZ 450F. Najvažniju novost za 2015. predstavlja ugradnja karbonskog spremnika goriva od jednog komada, umjesto dosadašnjih 5 manjih spremnika, što je pridonijelo pojednostavljenju mehanike i boljem rasporedu težine. Osim toga, takav je spremnik i primjetno lakši, pa je WR 450F Rally mogao biti oplemenjen elektropokretačom i 6. stupnjem prijenosa, bez da je pritom porasla ukupna težina, a novost je i bitno drugačiji te aerodinamičniji dizajn.

 

Kao i na YZ-u, pogonski agregat je okrenut i nagnut unazad, a za ovu namjenu ima posebno koljenasto vratilo, drugačije programiranu elektroniku i Akrapovič ispušni sustav. Ovjes potpisuje Kayaba, pri čemu je prednja vilica serijska, dok je u stražnju vilicu ukomponiran i obavezan spremnik pitke vode. Kotači, Michelin gume, kočnice i brojni drugi dijelovi motocikla specijalno su izrađeni za potrebe ovog najtežeg pustinjskog relija.

 

Iako više nemaju zvijezde, vozačku postava je dovoljno respektabilna. Iskusni Olivier Pain konstanto napreduje zajedno s Yamahinim motociklom, što je potvrdio i njegov prošlogodišnji nastup kad je završio kao treći. Tu je i Michael Metge, koji je prošle godine, kao Despresov „šegert" završio kao 13., a novi član momčadi je robusni i brzi Alessandro Botturi, koji je u svom prvom nastupu 2012. godine završio kao 8., da bi protekle dvije godine je odustajao zbog tehničkih kvarova na Speedbrain Husqvarni.

 

Nova epizoda relija Dakar počinje u nedjelju 4. siječnja, startom u Buenos Airesu, gdje bi avantura trebala i završiti dva tjedna kasnije.

2015 YAM WR450FRALLY

fbmp ytmp imp