Motosport

SBK: Kawasaki bolji od Ducatija

hi R08 Misano Rea

Vozači Ducatija su se junački borili, no utrke u Misanu ipak su obilježili Sykes i Rea s Kawasakijima.

 

U prvoj utrci u Misanu nakratko se činilo da bi Rea prvi put ove sezone mogao ostati bez podija, no radilo se tek o tome da je izabrao nešto drugačiju smjesu gume i zapeo u gužvi nakon starta. Kako je utrka odmicala prema kraju tako je Rea bio sve brži, da bi nekoliko krugova prije kraja, zajedno s Daviesom, prestigao dotad drugoplasiranog Giugliana s Ducatijem. Nakon toga se u zadnjem zavoju zadnjeg kruga Davies s drugim Ducatijem probio ispred vozača Kawasakija, no Rea je ipak prije njega stigao do ciljne crte. Brži od njega bio je samo timski kolega Sykes, koji je krenuo u trku s prve startne pozicije i nakon toga dominirao od prvog do posljednjeg kruga.

 

Sykes je najbolje krenuo i u drugoj utrci te vodio prvih 6 krugova, no jednom kad je bio ulovljen više nije mogao pružiti dostojan otpor, te je na kraju završio kao tek 5. Prvi ga je obišao Giugliano, koji se s Ducatijem zadržao u vodstvu sve do 5 krugova prije kraja, kada i njega obilazi Rea. Iako se Giugliano nije predao, Rea je s Kawasakijem bio taman toliko brži od njega da glatko odnese svoju 11 pobjedu na 16 dosad održanih utrka. S dvije i pol sekunde zaostatka, Haslam je s Aprilijom prošao ciljem kao treći, treptaj oka ispred Daviesa s kojim se borio veći dio utrke.

 

I dok je Rea radio na tome da još malo rastegne svoje ionako preveliko vodstvo u ukupnom poretku, Max Biaggi se trudio dokazati da je na kraju 2012. prerano otišao u mirovinu. Nastupivši s pozivnicom, povremeni testni vozač Aprilije je s dva šesta mjesta pokazao kako nije izgubio osjećaj i umalo je u prvoj utrci bio bolji od Haslama, kao prvog vozača Aprilije, i to nakon što ga je već u prvim zavojima Guintoli gotovo izgurao sa staze. U drugoj utrci je Biaggi bio još i brži, zaostavši manje od 6 sekundi za pobjednikom, pri čemu je umalo sustigao Sykesa, te nakon dugotrajne borbe bio taman bolji od gotovo dvostruko mlađeg Torresa, kao drugog tvorničkog vozača Aprilije.

 

I dok je u Superbikeu već sada skoro sve riješeno po pitanju novog prvaka, u klasi Supersport tek postaje zanimljivo. Ostavivši iza sebe P.J. Jacobsena s Hondom, Cluzel je sa svojom MV Agustom došao do treće pobjede ove sezone, a da stvar po njega bude bolja, u posljednjem krugu je pao Sofuoglu, u trenutku dok je sa svojim Kawasakijem taman dohvatio treće mjesto. Tako je najniža stepenica podija pripala Zanettiju na drugoj MV Agusti, dok je Sofuoglu ipak uspio nastaviti svoju 100. Supersport utrku i dohvati 5 bodova za 11. mjesto. Tako mu je preostalo 20 bodova zalihe u odnosu na pobjednika Cluzela.

 

Dolje niže možete vidjeti službene rezultate spomenutih utrka.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike (nakon 16 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 375
2. T. Sykes – Kawasaki - 242
3. L. Haslam – Aprilia – 226
4. C. Davies – Ducati - 213
5. J. Torres – Aprilia – 140

 

Supersport (nakon 8 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 155
2. J. Cluzel – MV Agusta – 135
3. P. J. Jacobsen – Kawasaki/Honda – 115
4. L. Zanetti – MV Agusta – 97
5. G. Rea – Honda – 80

fbmp ytmp imp