Motosport

MotoGP: Marquez donio Hondi 700-tu GP pobjedu

37977-lowres

Marquez je pobijedio Lorenza, a Rossi nadmudrio Pedrosu. Utrka u Indianapolisu je pokazala da je borba za naslov daleko od razrješenja.

 

Prve dvije trećine MotoGP utrke u Indianpolisu bi mogli opisati i kao pomalo dosadne. Iako je Marquez pratio vodećeg Lorenza poput sjene, bilo je jasno da ga tako brzo neće napasti, pa se za kakvu-takvu zabavu morao pobrinuti Rossi. On je ponovo krenuo s tek 8. pozicije, prvi krug završio kao 5., te se nakon obilaženja Iannone na Ducatiju dao u potjeru za Pedrosom.

 

Kada je sustigao i prestigao vozača Honde, postojala je nada da bi Rossi mogao pokušati uhvatiti i odbjegli vodeći dvojac, no umjesto toga se nije mogao otarasiti Pedrose. Štoviše, Pedrosa se u jednom trenutku ponovo probio na treće mjesto, no nekoliko zavoja kasnije je otišao preširoko i izgubio tu poziciju, da bi nakon toga čuvao snagu za konačni napad koji se imao dogoditi na ulasku u zadnji krug.

 

Honda je na dugačkoj startno-ciljnoj ravnici slavnog američkog ovala bila evidentno brža od Yamahe, tako da se Pedrosa relativno lako probio naprijed, no Rossi mu je ponovo uzvratio samo nekoliko zavoja kasnije i na kraju prošao ciljem kao treći, ne prekinuvši tako niz stajanja na pobjedničkom postolju na svih 10 utrka ove sezone. U međuvremenu je, tri kruga prije kraja utrke, Marquez uspješno napao Lorenza i nakon toga bez vidljivih problema došao do svoje druge uzastopne pobjede, što je ujedno bila 700-tu Grand Prix pobjeda Honde.

 

Tako je, od kada se u Assenu vratio na prošlogodišnji okvir, Marquez osvojio 70 od mogućih 75 bodova i pritom svoj zaostatak za Rossijem uspio smanjiti na sad već gotovo pa i dostižnih 56 bodova. No, još uvijek je glavna prepreka Talijanu na putu do desetog naslova njegov timski kolega Lorenzo, koji sada zaostaje samo 9 bodova. Ostali vozači su bili druga liga, pa su tako peti Iannone s Ducatijem i šesti Smith s Tech 3 Yamahom zaostali 21 sekundu, a svi ostali više od pola minute.

 

Ako smo u MotoGP utrci vidjeli samo jednu izmjenu u vodstvu, onda je promjene na vodećoj poziciji u Moto2 klasi bilo teško i izbrojati. Sve do samog kraja su barem četvorica vozača bila u ravnopravnoj borbi za pobjedu, da bi u pretposljednjem krugu Zarco otišao malo preširoko i za sobom povukao Aegertera, što je iskoristio Rins i vozeći bez greške došao do prve Moto2 pobjede. Zarco je prošao ciljem kao drugi i tako još malo povećao šanse za osvajanje naslova, dok je iz njega Morbidelli došao do svog prvog podija u karijeri.

 

Moto3 utrke su i inače kaotične, no ova u Indianpolisu je uz to bila doista posebna i potpuno drugačija od drugih. To što je belgijski vozač Loi pobijedio s 39 sekundi prednosti u odnosu na McPheea i čak 57 sekundi prednosti u odnosu na treće plasiranog Oetlla, a svoj trojici to je bilo prvo stajanje na podiju opće, jasno ukazuje kako nije bila riječ o uobičajenoj utrci. Štoviše, McPhee i Oetll su veliku većinu utrke bili jedini u istom krugu s vodećim Loijem.

 

Stvar je u tome da se prije utrke spustio pljusak, zbog čega su svi vozači izašli na stazu na kišnim gumama, da bi samo četvorica vozača u posljednji tren odlučili prijeći na slick gume, među njima i Loi McPhee, pri čemu je samo Loi bio dovoljno brz da krene u utrku sa svoje startne pozicije, a ne iz boksa. Uglavnom, dok su ostali čekali na start, staza se brzo sušila tako da su već na kraju prvog kruga počeli ulaziti u boks i mijenjati kišne za slick gume, na što su izgubili skoro 2 minute. Za to vrijeme su Loi i McPhee stvorili toliko veliku prednost da ih više nitko nije mogao zaustaviti, pa ni kišica koja je počela ponovo padati nekoliko krugova prije kraja. Na kraju je ipak 16 vozača uspjelo završiti utrku u istom krugu s pobjednikom, no među njima nije bio i Kent, vodeći u ukupnom poretku, koji ja prošao ciljem kao 21.

 

TRENUTNI POREDAK:

(nakon 10 utrka)

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 195
2. J. Lorenzo – Yamaha – 186
3. M. Marquez – Honda – 139
4. A. Iannone – Ducati – 129
5. B. Smith – Yamaha – 97

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 199
2. A. Rins – Kalex – 128
3. T. Rabat – Kalex – 125
4. T. Luthi – Kalex – 109
5. S. Lowes – Speed Up – 107

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 190
2. E. Bastianini - Honda – 134
3. R. Fenati – KTM - 112
4. M. Oliveira – KTM – 103
5. E. Vazquez – Honda – 96

fbmp ytmp imp