Motosport

MotoGP: Rossi vs Marquez: Ovo je rat! I svi gube

RossiVsMarquez-uvodna

Rossi je izgurao Marqueza nakon čega je ovaj pao. Za kaznu će startati s posljednje pozicije na finalnoj utrci u Valenciji.

Geneza jednog od najkontraverznijih dvoboja u povijesti kraljevske klase vuče se od prethodne utrke u Australiji, a zapravo i puno duže. Naime, Rossi je na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči utrke u Maleziji opružio Marqueza da ga ja namjerno usporavao u Phillip Islandu, kako bi mu otežao osvajanje desetog naslova prvaka. Prema Rossijevoj teoriji zavjere, Marquez mu ne može oprostiti ranije sudare u Argentini i Assenu u kojima je Španjolac izvukao kraći kraj, ali i ne želi da ovaj postane deseti puta prvak zato jer ga tijekom svoje karijere želi što prije nadmašiti u svakom pogledu.

Konkretno, Rossi je ustvrdio da Marquez je u Phillip Islandu bio daleko najbrži, ali ga je, umjesto da odjuri naprijed, namjerno „kočio" i borio se s njime, e ne bi li tako omogućio Lorenzu da pobjegne i smanji svoj bodovni zaostatak. No, tu se postavlja logično pitanje: ako je Marquez doista želio pomoći Lorenzu, zašto ga je onda prestigao u zadnjem krugu i tako mu iz ruku izbio 5 bodova, koji bi se na kraju prvenstva mogli pokazati presudnim?

Dakako, Lorenzo i Marquez su ismijali tu teoriju, no Rossi je i nakon konferencije nastavio s optužbama na račun vozača Honde, kojeg je donedavno proglašavao svojim nasljednikom i prijateljem, a sada tvrdi da ga je Španjolac, zapravo, oduvijek mrzio.

Uglavnom, kad su u pitanju najbolji MotoGP vozači, od njihova talenta veći je samo njihov ego. I zato Marquez nije stao samo na tome da bude uvrijeđen, nego je odlučio Rossijeve optužbe odvesti do apsurda. Dakle; ako me Rossi optužuje da ga kočim, onda ću mu ja pokazati što je kočenje.

I tako je ubrzo nakon starta utrke u Sepangu Marquez u jednom zavoju, namjerno ili ne, otišao preširoko, što je Lorenzu omogućilo da se probije na drugo mjesto. To je značilo da se sada iza Marqueza našao Rossi i dvoboj je započeo. Gotovo od zavoja do zavoja, Rossi bi prošao Marqueza, a onda bi se u idućem zavoju Marquez s lakoćom probio ispred njega. Samo u 4. krugu su se međusobno pretjecali 9 puta što je dakako omogućilo Pedrosi i Lorenzu da pobjegnu naprijed.

Po lakoći kojom bi se probijao naprijed, bilo je evidentno da je Marquez brži od Rossija, ali da ga namjerno usporava. Nakon jednog pretjecanja Rossi se čak i okrenuo i mahnuo mu rukom, no Marquez je nastavio. U petom krugu su se međusobno obišli još 5 puta, sve dok se frustrirani Rossi u zavoju broj 14. nije našao s unutarnje strane, uspravio motocikl i izgurao Marqueza na rub staze, cijelo to vrijeme buljeći u njega, nakon čega je došlo do kontakta i pada Marqueza. Rossi se sama dugačko okrenuo preko ramena i nastavio utrku, te završio kao treći u nemogućnosti da prati, a kamoli uhvati u međuvremenu odbjeglog Lorenza.

Time je Rossijeva prednost uoči nezgodne završne utrke u Valenciji spala na samo 7 bodova, no nije mu to jedini problem. Naime, vodstvo utrke je procijenilo da je Rossi namjernim guranjem Marqueza sa staze prekršio pravila i zbog toga su mu dodijeljena tri kaznena boda što znači da će u Valenciji morati krenuti s posljednje startne pozicije, a to mu u bitnome otežava posao da završi ispred ili odmah do Lorenza i tako osvoji naslov. Vodstvo utrke je isto tako ustvrdilo da se Marquez nesportski ponašao usporavajući Rossija, ali da su sva njegova pretjecanja bila čista i da pritom nije prekršio neko konkretno pravilo.

Što se doista događalo u onom djeliću sekunde prije nego je Marquez pao vjerojatno nikad nećemo znati. A posebno je sporno ono što se čini kao Rossijev udarac noge u Marquezov motocikl. Marquez tvrdi da ga je Rossi namjerno udario nogom i pritom pritisnu polugu prednje kočnice zbog čega mu je zablokirao kotač. Rossi pak tvrdi da je Marquez namjerno udario u njegov motocikl nakon čega mu se poskliznula noga s oslonca. Nažalost, nijedna TV kamera nije dovoljno jasno uhvatila kritični trenutak tako da se sve svodi na stvar osobne percepcije. U svakom slučaju, i Rossi i Marquez su stavili veliku mrlju na svoje zvjezdane karijere, a vjerujemo da nastavak slijedi.

Fotografije tog kritičnog trenutka i pada Marqueza možete vidjeti dolje niže u galeriji.

fbmp ytmp imp