Motosport

MotoGP: Yamaha i Rossi postaju partneri

4ELBBRD8FUKGIKC6G9UN

Je li trogodišnje partnerstvo s VR46 akademijom najava produžetka ugovora ili Rossijeva odlaska u vozačku mirovinu?

Bila bi daleko važnija vijest da je Yamaha potpisala trogodišnji ugovor s Rossijem, a ne s njegovom školom vožnjom VR46 Riders Academy, no i ovako je dovoljno zanimljivo kad se stvari stave kontekst. No, riješimo prvo formalnosti.

Dakle, Yamaha će Rossijevoj školi vožnji ustupiti ukupno 26 motocikala, pri čemu će se model YZ 250F koristiti na zemljanim terenima Rossijevog imanja VR46 MotoRanch, dok će YZF-R3 kružiti obližnjom GP stazom u Misanu. Zauzvrat će Yamaha slati potencijalne talente Rossiju na usavršavanje, a za ovu godinu su u planu dvije grupe vozača iz azijskog prvenstva klase 250.

Povezivanje s Rossijevom školom vožnje ima utoliko više smisla što Yamaha, za razliku od Honde, prisutna samo na onim najvišim stepenicama, dakle u MotoGP-u i Superbikeu, zbog čega im je bitno teže „zakapariti“ talentirane vozače još u onoj najranijoj fazi, kad su „najjeftiniji“ i najperspektivniji. Izravna suradnja s ovom akademijom, u kojoj se već usavršavaju probrani talijanski talenti, omogućila bi im da na vrijeme prepoznaju i rezerviraju nekog novog Rossija.

No, što nam to govori o mogućem produživanju ugovora s Rossijem kao MotoGP vozačem? Yamaha vjerojatno ne bi ušla u taj projekt s VR46 akademijom ako bi postojale i najmanje šanse da Rossi, kojem krajem godine ističe ugovor, iduće sezone brani boje bilo kojeg drugog proizvođača. U tom bi se smislu potpisivanje ugovora s VR46 akademijom moglo shvatiti i kao predigra potpisivanja novog ugovora s Rossijem. No, nije li to poslovno povezivanje, koje samo potvrđuje kako Rossija sve više zanima biznis, i moguća najava toga da se deveterostruki prvak, zapravo, sprema za odlazak u vozač mirovinu?

Na kraju ove sezonu ističu ugovori svim MotoGP vozačima iz tvorničkih momčadi i jasno je da će idućih mjeseci biti itekako zanimljivo po tom pitanju, neki čak vjeruju da će se prvi potpisi osušiti već na marginama nadolazeće utrke u Kataru. Rossi je već ranije najavio kako prvo želi odraditi nekoliko utrka i vidjeti je li još uvijek sposoban boriti se za pobjedu, pa da će tek nakon toga vidjeti hoće li produžiti ugovor s Yamahom na još dvije godine ili će otići u mirovinu.

Ustvari, Rossi već zna koji mu je plan, a isto vrijedi i za Yamahu. Iako se Lorenzo i Rossi ne vole javno, a Španjolca uz to vuku za rukav iz Ducatija, trenutno djeluje nekako najrealnije da će morati dijeliti garažu do kraja 2018, dok će Yamaha nekog njihovog potencijalnog nasljednika gurnuti u momčad Tech 3. Sve ostalo bi predstavljalo zanimljiv rasplet događaja.

fbmp ytmp imp