Motosport

MotoGP: Predstavljena Aprilia RS-GP 2016

Uvodna 04 Bike Aprilia RS GP2016

Potpuno novi RS-GP je najekstremniji motocikl u povijesti Aprilia Racinga. Njihov prvi pravi MotoGP stroj uopće.

Ovo nije prvi Aprilijin MotoGP motocikl, ali je prvi pravi Aprilijin MotoGP motocikl. Neukrotivi RS Cube s početka MotoGP ere imao je brutalni Cosworthow agregat čija su tri cilindra bila amputirana iz Formule 1, dok je prošlogodišnji RS-GP, zapravo, bio ultimativna evolucija natjecateljskog superbike RSV4. Ovogodišnji RS-GP je nastao iz ničega, osim, dakako, bogatog znanja skupljenog unutar Aprilia Racinga.

Da su krenuli od nule potvrđuje i to što su usred razvoja napravili polukružni zaokret i prešli na koncepciju kontra rotirajućeg koljenastog vratila, što je rješenje koje je koristi Yamaha, a vjerojatno i Ducati. Pritom je zadržana koncepcija V4 agregata s nespecificiranim (ali svakako uskim) kutom između cilindara, no taj stroj s više ne bi trebao imati nikakve veze s onim iz superbikea RSV4. Njegovih više od 250 KS upareno je s tzv. seamless mjenjačem koji omogućuje „bestrzajno“ mijenjanje stupnjeva prijenosa u oba smjera.

Aprilia je razvila i potpuno novi okvir i stražnju vilicu, oboje izrađeno od aluminija i oblikovano u skladu s karakteristikama Michelinovih guma. Pritom je novi RS-GP za otprilike desetak kilograma lakši od prethodnika, a dakako da je opremljen Öhlins ovjesom i Brembo kočnicama.

U nedostatku pravih sponzora, na bokovima novog MotoGP stroja centralno mjesto zauzimaju natpisi Aprilia i Piaggio Group, što je popraćeno pričom o tome kako je RS-GP tehnički najnaprednija razvojna platforma u cijeloj Piaggio grupi, te da bi neka od njegovih eksperimentalnih rješenja trebala s vremenom seliti i na serijski proizvode.

Iako se razvoj odužio, vjerojatno na ime prelaska na kontra rotirajuće koljenasto vratilo, novi RS-GP je ipak službeno predstavljen netom u oči početka završnih MotoGP testiranja u Kataru. Zapravo, Aprilia je na istoj stazi nekoliko dana ranije odradila i privatna testiranja, nakon kojih je Romano Albesiano, vođa Aprilia Racinga, bio prepun hvale za novi RS-GP, dok su tvornički vozači Bradl i Bautista bili poprilično suzdržani, barem između redova. Više će se znati nakon završetka službenih testiranja u Kataru, no za pretpostaviti je da će puni potencijal novog Aprilijinog MotoGP motocikla biti vidljiv tek sredinom sezone.

Više fotografija ovog MotoGP stroja pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp