Motosport

SBK: Rea vodi, Sykes uzvraća udarac

hi R02 Buriram Sykes GB36575

Rea je pobijedio u prvoj, a Sykes mu uzvratio u drugoj utrci, kada je i Davies (Ducati) bio blizu pobjede.

Bio je to još jedan odličan vikend za Kawasaki, koji ostaje nepobijeđen i nakon druge runde Superbike prvenstva, uz tu razliku da su ovaj put su slast pobjede osjetila oba tvornička vozača.

Prvu startnu poziciju na Chang stazi u Tajlandu osvojio je Vd Mark na Hondi, koji je relativno loše startao, ali se svejedno uspio držati Kawasakijevog dvojca, sve dok umalo nije pao i procijenio kako mu je ipak bolje držati treće mjesto i doći do trećeg podija u isto toliko utrka. Tako su iz njegova vidokruga postupno nestajala dva zelena Kawasakija, pri čemu se sve odigralo po dosta predvidljivom scenariju. Dakle, Sykes je vodio skoro cijelu utrku, dok ga je Rea pratio u stopu i uzimao mu mjeru, prije negoli ga uspješno napao nekoliko krugova prije kraja i nastavio niz nepobjedivosti. Jedino iznenađenje je to što ga je Sykes uspio pratiti do samog kraja pa je tako prošao ciljem sa samo dvije desetinke zaostatka, pokazavši da je možda izgubio (i ovu) bitku, ali da još traje rat.

No, nisu Rea i Sykes bili jedini timski kolege u grčevitoj borbi. Daleko iz VD Markovih leđa za četvrtu poziciju su se borili Davies i Giugliano na tvorničkim Ducatijama, sve dok u samoj završnici utrke Giugliano nije pao, nakon čega je peto mjesto osvojio „rookie“ Reiterberger, što je odličan rezultat za njega, ali i za BMW koji se ponovo jednom nogom vratio u Superbike.

Druga utrka je umjesto dvoboja ponudila troboj između Kawasakijevog dvojca i Daviesa na Ducatiju. Nakon zanimljive završnice, Sykes je uspio dođi do prve ovogodišnje pobjede, s manje od dvije desetinke prednosti u odnosu na Reu, dok je trećeplasirani Davies kasnio 314 tisućinki. Vd Mark je ponovo bio dobar, ali imao je problema u pojedinim zavojima, tako da je završio kao 4., pet sekundi ispred svog novog timskog kolege Haydena.

Bio je to osrednji vikend za Yamahu, kojoj je Guintoli donio sedmo pa šesto mjesto, dok je Lowes u prvoj utrci bio šesti, a u drugoj je odustao. De Anglelis je jednom, a Savadori dvaput s Aprilijom završio među prvom desetoricom, dok je Camier je s MV Agustom u obje utrke bio 11.

Nakon posrtanja glavnih favorita u Australiji, Supersport utrkom u vrelom Tajlandu je dominirao očekivani trojac, plus Krummenacher, koji je pokazao kako pobjeda u njegovoj premijernoj utrci nikako nije bila slučajna. Iako je P.J. Jacobsen s Hondom vodio praktično cijelu utrku, na kraju se najslađe smijao Cluzel, koji je pokazao da je zaliječio ozljedu s kraja prošle sezone, te je pretjecanjem u samoj završnici došao do pobjede. Iza vozača MV Aguste je prošao njegov vječni protivnik Sofuoglu na Kawasakiju, P.J. Jacobsen je bio treći, dok je Krummenacher s drugim Kawasakijem završio kao četvrti, s 1,2 sekunde zaostatka za pobjednikom, što mu je bilo dovoljno da zadrži vodstvo u ukupnom poretku.

Rezultate sve tri utrke možete pogledati u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike
(nakon 4 utrke)

1. J. Rea – Kawasaki – 95 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 66
3. M. VD Mark – Honda – 65
4. C. Davies – Ducati – 55
5. S. Guintoli – Yamaha – 40

Supersport
(nakon 2 utrke)

1. R. Krummenacher – Kawasaki – 38 bodova
2. P.J. Jacobsen – Honda – 27
3. J. Cluzel – MV Agusta - 25
4. K. Sofuoglu – Kawasaki – 20
5. F. Caricasulo – Honda - 20

fbmp ytmp imp