Motosport

MotoGP: Pol Espargaro napušta Yamahu zbog KTM-a

PEsparagroON4KF4U

Baš kao i njegov timski kolega Smith, i Pol Espargaro će umjesto Tech3 Yamahe voziti KTM.

Vijest o prelasku Pola Espargaroa u KTM nije sasvim neočekivana, ali ipak predstavlja iznenađenje. Naime, za razliku od svog trenutnog, a očito i budućeg timskog kolegu Smitha, koji nije imao previše izbora te je već ranije potpisao za KTM, Pol Espargaro je na stolu imao novi jednogodišnji ugovor izravno s Yamahom, prema kojem mu je bilo osigurano mjesto u momčadi Tech 3.

No, umjesto da i iduće godine vozi dokazano brzi M1, onakav s kakvim Lorenzo i Rossi pobjeđuju ove sezone, Španjolac se odlučio na dvogodišnju i poprilično neizvjesnu avanturu s KTM-om, koji se iduće godine vraća u MotoGP prvenstvo. Dakako, prije toga će s Tech 3 Yamahom odvoziti ostatak ove sezone, a pokušat će i obraniti pobjedu na prošlogodišnjoj endurance utrci 8h Suzuke.

Sirenski zov tvorničkih momčadi, čak i onih koje tek razvijaju MotoGP motocikl, je očito prejak, a objašnjenja samih vozača nisu pretjerano uvjerljiva. Tako i Pol Espargaro tvrdi da mu je dosadilo završavati kao peti ili šesti, dvadeset sekundi iza pobjednika, što bi se još i dalo razumjeti kada bi KTM bio garancija uspjeha. No, vjerojatnije od toga je da će vozači KTM-a, prvih godinu ili dvije, prebacivati normu svakim eventualnim plasmanom unutar prve desetorice.

Status tvorničkog vozača je jednostavno postao stvar prestiža, tako da čak i momčad Tech3 Yamaha, koja je po rezultatima već godinama pri samom vrhu te bolja i on nekih tvorničkih momčadi, ima problema s angažiranjem perspektivnog kadra iz Moto2 konkurencije. Umjesto Smitha su već angažirali Folgera, dok bi na mjesto Pol Espargaroa mogao završiti aktualni Moto2 prvak Zarco, iako bi u Yamahi i u momčadi Tech 3 najradije angažirali Alexa Rinsa.

No, Rins također izrijekom traži mjesto u tvorničkoj momčadi tako da je najbliže tome da zamijeni Aleixa Espargaroa u Suzukiju. U tom bi slučaju stariji brat Espargaro najvjerojatnije završio u tvorničkoj momčadi Aprilije (iako ga navodne vrbuje i Kawasaki za Superbike) čime bi bila popunjena sva mjesta u tvorničkim momčadima. A tek onda bi Tech 3 Yamaha postala prva na listi želja.

fbmp ytmp imp