Motosport

SBK: Yamaha se vraća u Supersport prvenstvo

j2017 YZF R6 Racing statics 6

S novim modelom YZF-R6 i četvoricom vozača, Yamaha želi ponovo imati prvaka u Supersport klasi.

Prethodni model R6 nije bio redoviti učesnik Supersport prvenstva, ali se svejedno okrunio s tri titule Supersport prvaka. Prvo je Cal Crutchlow odnio naslov 2009. godine, onda je Chaz Davies postao prvak dvije godine kasnije, da bi se 2013. pojavio Sam Lowes i s već isluženim natjecateljskim motociklom osvojio krunu.

Dakle, R6 je uspješan neparnim godina, a 2017. je upravo takva, čemu treba pribrojati i to da će po prvi put nakon dosta godina imati i svoj tvornički tim. Osim toga, tvorničku podršku će uživati i finska momčad Kallio, pa će tako boje Yamahe braniti četvorica vozača koji možda nisu zvijezde, ali imaju potencijal.

Za tvorničku momčad GRT Yamaha će nastupati Francuz Lucas Mahias, koji je 2016. postao svjetski Endurance prvak u kategoriji vozača, dok će mu timski kolega biti Talijan Federico Caricasulo, koji je 2015. bio treći u prvenstvu Superstock 600, da bi nakon toga
u svojoj prvoj Supersport sezoni s Hondom završio na devetom mjestu u ukupnom poretku.

Ipak, možda se najviše očekuje od finske momčadi Kallio Yamaha za koju vozi i Niki Tuuli, koji je kao „wildcard“ nastupio u završnici prošle Supersport sezone s privatnom Yamahom R6 te u tri utrke u koje je nastupio iznenađujuće osvojio tri druga mjesta, pritom dobro namučivši svjetskog prvaka Sofuoglua na Kawasakiju. Tuulijev timski kolega biti će južnoafrički vozač Sheridan Morais, koji iza sebe već ima Superbike i Supersport iskustvo, a u 2017. bi paralelno trebao voziti i Endurance prvenstvo za upravljačem Yamahe R1.

Kad je u pitanju natjecateljski R6, on bi u skladu s pravilima, koja dozvoljavaju tek minimalne izmjene, trebao biti sasvim sličan serijskom modelu. Glavna razlika je u natjecateljskim oplatama, Brembo kočnicama, Öhlins umetcima za prednju vilicu i Akrapovič ispušnom sustavu od titana. Osim toga, pravila dopuštaju i strogo ograničene promjene na stražnjem amortizeru, elektronici, glavi cilindara i mjenjaču.

Pritom Sofuoglo i Kawasaki sasvim sigurno ostaju najveći favoriti, no Yamaha bi mogla dobro promiješati karte, a uz to i nemalo osvježiti i protresti Supersport prvenstvo pred kojim je neizvjesna budućnost. Naime, lako je moguće da je ovo zadnja godina za Kawasaki, koji izgleda ne priprema nasljednika za model ZX-6R, a čini se da i u daljnjim planovima Honda više nema mjesta za CBR 600 RR. Istovremeno, MV Agusta je u financijskim problemima te najavljuje postupno odmicanje od proizvodnje modela manje zapremine, pa tako ne čude sve glasnija šaputanja kako bi se Supersport klasa u bliskoj mogućnosti mogla ukinuti.

Dodatne fotografije Yamahe YZF-R6 u natjecateljskom izdanju pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp