Motosport

KTM predstavio tvorničke MotoGP, Moto2 i Moto3 motocikle

967019 Pol Espargaro KTM RC16 2017

Dosad su nastupali samo u Moto3 klasi, od ove sezone je KTM prisutan u sve tri kategorije.

Podsjetimo, u posljednje vrijeme se KTM natjecao samo u Moto3 klasi, i to iznimno uspješno, a u 2017. sa svojim motociklima ulaze i u MotoGP i Moto2 prvenstvo, te će tako odjednom postati jedini proizvođač koji je zastupljen u sve tri kategorije.

Najzanimljiviji u cijeloj priči je MotoGP motocikl RC16, o kojem smo detaljnije pisali još tamo u 155. broju Moto Pulsa, pa ćemo tako ovdje spomenuti da je ga pokreće V4 agregat, te jedini u toj klasi ima čelični okvir, kao i WP ovjes. Tvornički vozači su žestoki Pol Espargaro i studiozni Bradley Smith, koji su na nedavnim testiranjima u Maleziji bili unutar 2 sekunde za najbržima, dok su u Phillip Islandu zaostajali otprilike 1,5 sekunde.

To nije senzacionalan rezultat, ali predstavlja solidnu bazu koja pruža dosta prostora za danji napredak, to više što KTM može i tijekom sezone razvijati pogonski agregat, što je povlastica koju u MotoGP prvenstvu uživa još samo Aprilia. Riječima Espargaroa, „bik“ je trenutno malo divlji, ali pruža dobar osjećaj. Inače, iz KTM-a su već odavno obećali da će tehnički nešto jednostavniji (i manje neprocjenljivo skup) RC16 ponuditi i „običnim“ smrtnicima za uživanje u slobodnom vremenu.

S nešto manje pompe, KTM ulazi i u Moto2 kategoriju. Tu će, u skladu s pravilima, koristiti posebno pripremljene agregate Honde CBR 600 RR, ali je okvir, kao i ovjes, razvila kućna tvrtka WP. Portugalac Miguel Oliviera je na nedavnim testiranjima pokazao da je KTM-ov Moto2 motocikl već sada iznimno brz, a uz njega će stažirati i Brad Binder, aktualni Moto3 prvak.

Najmanje novosti je, dakako, u Moto3 kategoriji, gdje će KTM pokušati obraniti naslov prvaka, kojeg im je donio gore spomenuti Brad Binder. Njega će zamijeniti perspektivni Talijan Niccolo Antonelli, a u momčadi ostaje Nizozemac Bo Bendsneyder, pobjednik Red Bull Rookies Cupa iz 2015.

Tvornički RC 250 GP je i dosad bio u Red Bull bojama, a logo istog sponzora i slične grafike ćemo gledati i na KTM-ovim motociklima u Moto2 i MotoGP klasi. Ako ne vjerujete, bacite oko na donju galeriju.

fbmp ytmp imp