Motosport

Argentina dobila utrku SBK prvenstva za 2018.

SBK Argentina

Superbike prvenstvo bi po prvi put u svojoj povijesti trebalo posjetiti Južnu Ameriku. Pod uvjetom da nova staza bude dovršena.

Za vrijeme održavanja MotoGP utrke na stazi Termas de Rio Hondo objavljeno je da bi Argentina iduće sezone trebala ugostiti i Superbike prvenstvo. Ali ne na tom istom komadu asfalta, nego jugozapadno od toga, na novoj stazi Villicum koja je tek u procesu izgradnje.

Prsti jedne ruke nam možda ne bi dostajali da vam nabrojimo koliko je puta Dorna u posljednjih desetak godina najavljivala utrke na novoj i još nepostojećoj stazi koja, pokazat će se kasnije, nikad neće biti izgrađena. Ako ništa drugo, radovi su na ovoj stazi barem započeli, a u Dorni očito vjeruju da će sve doista i biti gotovo do kraja ove godine.

Za razliku od MotoGP prvenstva, gdje razmišljaju o povećanju broja utrka zbog velikog broja zainteresiranih domaćina, Dorna posljednjih godina jedva da uspijeva popuniti Superbike kalendar. U kontekstu toga bi im utrka u Argentini itekako dobro došla.

Sama Villicum staza je smještena u pokrajini San Juan, uz samu kralježnicu Anda, dužine je 4,2 km te ima 11 lijevih i 8 desnih zavoja. Još ne postoje nikakve službene naznake u kojem bi se terminu ta utrka trebala održavati, no čini se nekako logičnim da to bude negdje na početku sezone, kada je u Argentini još uvijek ljeto. Možda kao zamjena za utrku u Tajlandu, koji se ionako planira ubaciti u MotoGP kalendar. S druge strane, tako rani termin predstavlja rizik da staza do onda još ne bude završena. No, ne bi to bilo prvi put, a vjerojatno ni zadnji.

fbmp ytmp imp