Motosport

MotoGP: Triumph postaje dobavljač Moto2 agregata

TriumphMoto2

Moto2 motocikli će ubuduće zviždati u ritmu Triumphovog trocilindriša 765. Odluka stupa na snagu 2019. godine.

Dugo se samo šuškalo o tome, a onda i je i šaputanje sasvim zamrlo, tako da smo već postali sumnjičavi kako od ulaska Triumpha u Moto2 prvenstvo neće biti ništa. No, valjda je samo trebalo usuglasiti neke stavove, pa je tako na marginama GP vikenda u Mugellu konačno postalo i službeno da će od 2019., nakon isteka ugovora s Hondom, Moto2 motocikle pokretati isključivo pogonski agregati britanskog Triumpha, a tako bi trebalo ostati barem do kraja 2021.

Malo iznenađenje možda predstavlja to što je umjesto trocilindričnog agregata iz sportske Daytone 675 kao baza poslužio novi trocilindraš iz nedavno predstavljenog sportskog nakeda Street Triple RS 765. No, pitanje je što će za koju godinu biti s Daytonom, dok se za ovaj novi agregat veće zapremine zna da ima važnu ulogu u planovima Triumpha.

Jasno, budući da je riječ o agregatu koji je namijenjen cestovnom nakedu, biti će potrebno izraditi određene modifikacije kako bi poprimio pravu natjecateljsku notu. U ostalom, u serijskom izdanju taj trocilindrični agregat od 765 ccm razvija 123 KS pri za natjecateljske pojmove preniskih 11.700 o/min, tako da će u Moto2 varijanti biti modificiran usis i ispuh, a uz to će biti ugrađeni i titanski ventili i čvršće opruge, sve kako bi se podigli brojevi okretaja, a time i snaga.

Produžit će se prvi stupanj prijenosa i ugraditi natjecateljska klizna spojka, a biti će promijenjeni i bočni poklopci, kako bi se suzio agregat i tako oslobodio prostor za dublje naginjanje motocikla. Uz sve to, ugradit će se i lakši alternator jer je na natjecateljskom motociklu bitno manja potreba za električnom energijom. Moto2 agregat će, kao i dosad, pripremati španjolska tvrtka Extern Pro, a trošak za momčadi po tom pitanju ne bi trebao osjetnije porasti.

Prototip te natjecateljske verzije, na trenutnom stupnju razvoja, navodno istiskuje 133 KS, a Triumph je u sklopu tog projekta već razvio i vlastiti Moto2 motocikl, koji će poslužiti samo u eksperimentalne svrhe. Dosad ga je imao prilike isprobati Julian Simon, koji je ustvrdio da trocilindrični agregat ima potencijala, a kroz mjesec ili dva bi prvi primjerci tog pogonskog sklopa trebali biti isporučeni postojećim konstruktorima Moto2 motocikla, koji onda mogu pristupiti razvoju novog okvira.

Pritom Ezpeleta tvrdi da su zanimanje pokazali i neki potencijalni konstruktori okvira koji trenutno nisu uključenu u Moto2 prvenstvo, a ne treba zanemariti i činjenicu da će se zapreminom i trocilindričnom koncepcijom Moto2 motocikl konačno odmaknuti od modela iz klase Supersport. Naime, dosad se često povlačila usporedba između brzine i cijene motocikala iz te dvije klase, čime se malo narušavao kredibilitet Moto2 formule.

Za razliku od Honde, koja je samo isporučivala svoje agregate, bez prevelike pompe, Triumph svoj status ekskluzivnog dobavljača Moto2 agregata želi i marketinški iskoristiti. To znači da bi logo Triumpha mogao biti vidljiv i na motociklima i na kombinezonima, pri čemu je za pretpostaviti kako značku Triumpha ipak nećemo vidjeti na motociklima i vozačima austrijskog KTM-a, koji je ove godine sa svojim okvirom i WP ovjesom također ušao u Moto2 klasu.

U svakom slučaju, takav trocilindrični agregat bi i karakterom i zvukom mogao lijepo osvježiti Moto2 klasu, i malo promiješati karte, a važnu promjenu predstavlja i to što će novi elektronski paket Magneti Marelija konačno imati kontrolu proklizavanja i slična pomagala, što bi vozačima trebalo olakšati tranziciju u visoko sofisticiranu MotoGP kategoriju. Osim toga, Dorni je uspjelo u svjetsko prvenstvo uvući još jednog proizvođača motocikla, a njihov uspjeh je i utoliko značajniji što trenutno, izvan britanskog teritorija, Triumph gotovo da i nije prisutan u motosportu.

fbmp ytmp imp