Motosport

In memoriam: Angel Nieto (1947-2017)

AngelNieto1

Legendarni Španjolac i vlasnik 12+1 titule svjetskog prvaka preminuo je nakon prometne nesreće s četverociklom na Ibizi.

Ova godina je doista tragična za velike šampione. Nakon što je Hayden preminuo od posljedica nesreće na biciklu, Biaggi je jedva izvukao živu glavu nakon nesreće sa supermotom, a sada je otišao i veliki Angel Nieto, kojeg je krajem srpnja na Ibizi udario automobil dok je bio za upravljačem četverocikla. Iako je odmah poslije nesreće bio stavljen u induciranu komu, prognoze za opravak su bile dobre, no stanje mu se naglo pogoršalo...

Angel Nieto nije bio samo jedan od najvećih svih vremena, a svakako najveći kad su u pitanju „male“ klase, nego je svojim uspjesima popločio put današnjoj gotovo totalnoj dominaciji španjolskih vozača. Njegova karijera je započela s 12 godina, kada si je kao praktikant znao „posuditi“ motocikle klijenata mehaničarske radionice i juriti ulicama Madrida. Ubrzo je počeo nastupati u utrkama španjolskog prvenstva, a onda se s tvorničkim Derbi motociklima povremeno pojavljivati na Grand Prix utrkama u tadašnjoj klasi do 50 ccm.

Svoj prvi naslov je osvojio 1969. godine i to sa samo jednim bodom prednosti. I idućih nekoliko titula će osvajati u dramatičnim završnicama, a do kraja karijere će osvojiti 6 naslova u klasi 50 i još 7 naslova u klasi 125. Dakle, njih ukupno 13, iako je praznovjerni Nieto uvijek govorio da je osvojio 12+1 naslov.

Njegova se uspješna karijera protegnula od 1964. do 1986. godine i tijekom tog razdoblja je osvojio ukupno 90 pobjeda, po čemu je treći na listi svih vremena, iza Agostinija i svog dobrog prijatelja Rossija. Osim toga, Angel Nieto je jedni koji je osvajao naslove za upravljačima čak 5 različitih marki motocikala, proslavivši španjolske proizvođače Derbi i Bultaco, ali i Garelli, Minarelli i Kreidler.

I nakon što je objesio kacigu o klin, Angel Nieto nije nikuda otišao nego je postao uspješan vođa momčadi, TV komentator i općenito dobri duh Grand Prix prvenstva. U taj je svijet uveo i svoje sinove, i kao vozače i kao poslovne ljude koji žive od svjetskog prvenstva. Njima će i najviše nedostajati, no u kompletnom „paddocku“ će se osjetiti praznina koju je iza sebe ostavio uvijek nasmijani Angel, koji se nikad nije previše trudio da živi u skladu sa svojim imenom, nego je do kraja ostao vjeran onom fakinu koji je jurcao ulicama Madrida.

AngelNieto2

fbmp ytmp imp