Motosport

Lüthi prelazi u MotoGP s momčadi Marc VDS

170824 luethi

Švicarski Moto2 veteran i bivši prvak klase 125 će iduće godine upravljati Hondinim MotoGP motociklom.

Nije riječ o senzaciji, jer o tome se šuška već koji tjedan, ali svejedno malo iznenađuje da će momčad Marc VDS imati dva rookie vozača u MotoGP kategoriji. Perspektivni Franco Morbidelli je svoj potpis stavio već prije koji mjesec, a sada je isto učinio i Moto2 veteran Thomas Lüthi (na gornjoj slici onaj bez naočala i narukvica). Ako ništa drugo, u Marc VDS-u mogu biti gotovo sigurni da će u svojoj MotoGP momčadi imati i aktualnog svjetskog prvaka budući su upravo Morbidelli i Lüthi u izravnoj borbi za Moto2 titulu, pri čemu Švicarac bilježi 26 bodova zaostatka, dok treći Alex Marquez već kasni pozamašnih 46 bodova za Lüthijem.

Lüthi je stalni sudionik svjetskog prvenstva od 2003. godine, a vrhunac karijere je titula prvaka u klasi 125, do koje je došao osvojivši 4 boda više nego Mika Kallio. Ironijom sudbine, Lüthi je ovaj put Kalliu možda preoteo i posao s obzirom na to da se i Finac spominjao kao jedan od kandidata za mjesto na Marc VDS Hondi.

U Moto2 prvenstvu Lüthi se natječe od samog početka te kategorije, odnosno od 2010. i otad samo jednom nije završio među prvih pet u ukupnom poretku, a i onda je bio šesti. Prošle godine je bio viceprvak, no bez obzira na tu konstantnost u formi nikad nije bio u nekim posebno ozbiljnijim kombinacijama za prelazak u MotoGP kategoriju. Budući da je sad već tridesetogodišnjak, činilo nam se da se to nikad neće ni dogoditi, no sada je uhvatio svoj možda i posljednji vlak.

U angažmanu mu je vjerojatno pomoglo i to što je prošle godine testirao KTM RC 16 i ostavio iznenađujuće dobar dojam. Tu su mu se ponovo ukrstili putovi s Kalliom, kao KTM-ovim prvi testnim vozačem, a osim njih dvojice za angažman u Marc VDS Racingu su do posljednjeg trena kandidirali i Sam Lowes te Stefan Bradl.

Morbidelli i Lüthi dolaze na mjesto Millera i Rabata, pri čemu je Australac nedavno potpisao za Pramac Ducati, dok će Španjolac vjerojatno voziti u bojama Avintia Ducatija, jedine momčadi koja još nije potvrdila svoje vozače za iduću sezonu. Prestala 22 od 24 mjesta na startnoj rešetki već su popunjena, uz opasku da još uvijek nije sasvim sigurno hoće li Smith dobiti priliku da do kraja odradi svoj dvogodišnji ugovor s KTM-om ili će na njegovo mjesto ipak doći ovdje već toliko puta spominjan Kallio.

fbmp ytmp imp