Motosport

Rossi šesti put pobijedio na Monza Rallyju

Rossi MonzaRally 2017 MCH 0050

The Doctor je oborio još jedan rekord, ovaj put na četiri kotača. Odličan je bio i Tony Carioli.

Možda sve to izgleda samo kao dobra razonoda za kraj sezone, no Monza Rally Show tradiciju vuče još tamo od 1938. godine. Dakle, ne može biti sasvim bezvezna stvar što je Rossi prvog vikenda u prosincu po šesti put pobijedio i tako postao najuspješniji natjecatelj u povijesti ovog atipičnog rally natjecanja. Iza sebe je ostavio profesionalnog automobilista Rinalda Capella s 5 pobjeda.

Jasno, nije to rally na najvišoj svjetskoj razini, ali je svejedno poprilično poznat, posebno otkad na njemu redovito nastupa Rossi. Atraktivnosti cijelog događanja pridonosi i to što se sve odvija na relativno malom prostoru, odnosno unutar staze u Monzi, što uključuje i jurnjavu nagnutim ovalom koji se već odavno ne koristi na utrkama.

Rossi je već na drugoj etapi zaradio kaznu od 10 sekundi zbog toga što je njegova Ford Fiesta, pripremljena po WRC specifikacijama, bila prelagana za 7,5 kg. Navodno je do pogreške došlo jer nisu vodili računa da će težina pasti kad skinu dodatna svjetla za noćnu vožnju. Uglavnom, Rossi je to uspio nadoknaditi i na kraju slaviti sa samo 5,7 sekundi prednosti nakon nepunih sat i pol jurnjave kroz 9 brzinskih ispita.

Kao i obično, Rossi nije bio jedini iz svijeta motociklizma. Tako je odlično četvrto mjesto osvojio svjetski motokros prvak Tony Cairoli, dok je Moto2 pobjednik Mattia Pasini završio na 9. mjestu. I njih dvojica su vozili Ford Fiestu WRC, dok je Rossijev polubrat i Moto2 vozač Luca Marini debitirao sa slabijom Fiestom iz klase R5 i završio kao ukupno 26.

Rossi je već nastupao i na svjetskom reli prvenstvu, a netom je izjavio da je pred njim sasvim sigurno nekih deset godina aktivnijeg natjecanja u reliju, ali i na 24h Le Mansa. Jasno, sve to tek nakon što završi MotoGP karijeru, a iako to može biti već krajem iduće godine, kad mu ističe ugovor s Yamahom, vjerojatnije je da će suradnju produžiti za barem još godinu, ako ne i dvije. No, sve to pod uvjetom da se nakon prvih nekoliko utrka iduće sezone osjeća dovoljno dobro da ganja i pobjede, za što mu treba i dobar motocikl. Sve to predstavlja dodatan pritisak za inženjere Yamahe koji upravo rade na novom motociklu u nadi da će biti osjetno konkurentniji nego što je to M1 bio u drugoj polovici prošle sezone.

Rossi MonzaRally 2017 MCH 0033

fbmp ytmp imp