Motosport

MotoGP: Službeno predstavljena „električna“ MotoE klasa

motoe 4

Sad više nema natrag. Ovo je motocikl koji će od 2019. zujati 250 km/h u MotoE svjetskom kupu.

Krajem prošle godine smo pisali o tome kako je Energica odabrana za službenog dobavljača električnih MotoE motocikala. Sve tada napisano i dalje stoji, ali je na nedavnom službenom predstavljanju ovog projekta otkriven još pokoji detalj.

Za početak, doznalo se da će motocikl imati oznaku EgoGP, a specifikacijama bi trebao biti sličan cestovnom modelu Ego. I tu govorimo o 147 KS, kao i o 200 Nm od 0 do 5.000 o/min, ali je skinuta blokada, pa maksimalna brzina raste s 240 na 250 km/h, dok bi ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo trajati 3 sekunde. No, iz Energice poručuju da za 2020. razvijaju još snažniji motocikl.

Ukupno će biti pripremljeno 18 takvih motocikala, pri čemu će po dva komada dobiti svaka od 7 privatnih MotoGP momčadi, dok će preostala 4 komada pripast nekim od Moto3 ili Moto2 timova. Utrka bi trebala trajati desetak krugova i održavat će se između nedjeljnog zagrijavanja za MotoGP klasu i Moto3 utrke, a prve sezone će jurišnici MotoE svjetskog kupa zujati na samo 5 europskih staza.

Od ranije se zna da će ekskluzivni dobavljač guma biti Michelin, dok talijanska energetska tvrtka Enel preuzima ulogu glavnog sponzora, ali i tehničkog partnera MotoE svjetskog kupa. Uz to što bi se trebali pobrinuti da se potrebna električna energija dobiva iz „zelenih“ izvora, Enel će osigurati i punjače s kojim bi se svaki motocikl napunio za otprilike pola sata.

Za točno godinu dana, odnosno u veljači 2019., trebala bi biti odrađena prva zajednička testiranja u Jerezu. Za pretpostaviti je da bi se samo koji mjesec kasnije na istoj stazi mogla odvoziti i prva MotoE utrka, s kojom će MotoGP prvenstvo otvoriti potpunu novu (i zelenu) stranicu.

fbmp ytmp imp