Motosport

Superbike utrka u Sjevernoj Irskoj od 2019.

SjevernaIrskastaza

Sjeverna Irska ne zvuči baš kao idealna lokacija za WSBK utrke. To više što staza (još) ne postoji.

Dorna je potpisala trogodišnji ugovor s tvrtkom Manna Developments, u kojem stoji da bi se od 2019. godine jedna runda svjetskog Superbike prvenstva trebala voziti u Sjevernoj Irskoj, na novoj stazi Lake Torrent, do koje se iz Belfasta stiže za 40 minuta. Geografska lokacija nije baš idealna, no iz tog kutka svijeta dolazi aktualni Superbike prvak Jonathan Rea, tako da ne bi trebao biti problem skupiti planiranih 30.000 gledatelja.

Međutim, tu postoje barem dvije „kvake 22“. Za početak, Rea iduće godine možda uopće neće voziti Superbike prvenstvo, nego bi se konačno mogao skrasiti u MotoGP-u. Preduvjet zato je da mu ponude tvornički motocikl, koji je uz to konkurentan, što se trenutno ne čini baš izvjesnim, no i sama Dorna bi ga rado gurnula u tom smjeru nakon što je dominantnim osvajanjem tri uzastopna naslova učinio Superbike prvenstvo dosadno predvidljivim.

Drugi problem je u tome što staza Lake Torrent uopće ne postoji. Odnosno, tek su započeli pripremni radovi na pretvaranju napuštenog gliništa u natjecateljsku stazu i sportsko-rekreacijski centar na obali umjetnog jezera. Ako uzmemo u obzir da bi radovi na izgradnji staze dugačke skromnih 3,6 km, s 12 zavoja i visinskom razlikom od 30 mm, trebali potrajati 18 mjeseci, u što nije uračunato uobičajeno kašnjenje, onda se priča o prvoj utrci već iduće godine čini poprilično optimistično. Zapravo, iskustvo nas uči da je upitno hoće li staza uopće biti izgrađena.

Naime, ne bi bilo prvi put da Dorna organizira utrku u Potemkinovom selu. Recimo, prije jednog desetljeća je dvije godine bila u kalendaru MotoGP utrka na mađarskoj stazi Balatonring, koja nikad nije izgrađena. Ista je priča s stazom Circuit of Wales, koja je s Dornom potpisala ugovor o održavanju utrke za VN Velike Britanije, koju su onda nastavili organizirati (i plaćati) u Silverstoneu jer sama staza nikad nije izgrađena, da bi prošle godine cijeli projekt neslavno propao. Konačno, Dorna je nedavno ponovo potpisala izravni ugovor sa Silverstoneom, koji vrijedi do kraja 2020. godina.

A tu je i VN Finske, koja je najavljena za 2019. godinu, no već su počela lagana izmotavanja da staza možda neće biti izgrađena na vrijeme zbog toga jer su u Finskoj, nećete vjerovati, duge i hladne zime. Dakako da se takvo što nije moglo predvidjeti.

Zašto se to događa? Vlasnici staza žele što prije zauzeti svoje mjesto u kalendaru, kako se ne bi ugurao netko drugi. S druge strane, Dorna želi što više utrka u kalendaru jer za svaku od njih dobiva izdašne novce od vlasnika staze ili organizatora. A to vrijedi čak i ako se utrka ne održi. Ne kažemo da će se to dogoditi i s utrkom u Sjevernoj Irskoj, ali Dorna tu ionako ne gubi. Samo zarađuje.

fbmp ytmp imp