Motosport

MotoGP: Malezijac Syahrin će zamijeniti Folgera na Yamahi

YQL9CS08TSVKDAQZK8KU

Novi vozač Yamahe, za kojeg možda nikad niste čuli, je prošle nedjelje bio brži od Lorenza.

Kad je sredinom siječnja Jonas Folger odlučio javiti Poncharalu da se ne osjeća dovoljno zdravim i spremnim, te da bi ipak propustio ovu sezonu, momčad Monster Tech 3 Yamahe se našla u nebranom grožđu. Kandidata da popune njegovo mjesto nije nedostajalo, prijavljivali su se čak i totalni amateri, ali Herve Poncharal je tražio nekog tko će biti dovoljno brz, skromnih financijskih zahtjeva, a istovremeno i bez ugovora za predstojeću sezonu.

U Maleziji je testiranje Tech 3 Yamahe odradio bivši MotoGP vozač Jonny Hernandez, ali nitko nije bio impresioniran njegovim vremenima, tako da će ipak voziti Superbike prvenstvo. No, legenda kaže da je tamo Poncharal neobavezno razgovarao s direktorom te staze, ali i Moto2 momčadi SIC, i došao na ideju da mu za testiranja u Tajlandu „posudi“ Hafizha Syahrina.

Iako šira javnost za njega nije čula, Syahrin je već u svojoj drugoj Moto2 utrci, kada je 2012. nastupio kao „wildcard“ na Sepangu, došao do prvog podija, koji mu je, doduše, pripisan tek kasnije, nakon što je bio diskvalificiran West. Puni angažman je dobio 2014. godine i iza njega su četiri solidne Moto2 sezone, pri čemu je prošlu završio kao 10. u ukupnom poretku, s drugim mjestom u Misanu i trećim mjestom u Japanu. Tu treba napomenuti da je do sva tri svoja podija došao po obilnoj kiši, što objašnjava otkud mu nadimak Pescao, što je u prijevodu riba.

Svejedno, bilo se teško oteti dojmu da je priliku za testiranje Tech 3 Yamahe dobio prvenstveno zato jer dolazi iz Malezije. Japanskim proizvođačima, pa tako i Yamahi, taj dio svijeta predstavlja izuzetno važna tržišta, a i vodstvo staze Sepang je bilo itekako zainteresirano da jedan Malezijac postane MotoGP vozač. Štoviše, već su pregovarali s nekoliko momčadi da Syahrin postane njihov MotoGP vozač 2019. godine.

Poncharal je pilio naopako i tvrdio da se mora konzultirati sa sponzorima te da ništa još nije odlučeno, no sve je bilo jasno kad su iz momčadi SIC objavili da će Syahrinov Moto2 motocikl preuzeti njegov zemljak Khairuddin. Uglavnom, Syahrin je na testiranjima trebao doista gadno uprskati stvar pa da ostane bez mjesta na Tech 3 Yamahi, a on je, umjesto toga, ugodno iznenadio u svom prvom kontaktu s MotoGP motociklom.

Na kraju trodnevne jurnjave je bio samo 1,756 sekunde sporiji od najbržeg Pedrose, a istovremeno brži od daleko iskusnijeg Abrahama, kao i Simeona, koji je također „rookie“, ali je već imao iskustvo testiranja u Maleziji. Da stvar bude zanimljiva, gleda li se samo nedjelja, kao posljednji dan testiranja, Hafizh Syahrin je bio 9 stotinki sekunde brži i od Jorgea Lorenza, trostrukog MotoGP prvaka.

Nakon toga je preostala još samo ta formalnost da se tri dana kasnije i službeno objavi kako će Syahrin ove sezone voziti Tech 3 Yamahu. I moglo bi biti da neće samo popunjavati MotoGP rešetku. Uostalom, ne bi bilo prvi put da Poncharal upeca zlatnu ribicu tamo gdje drugi nikad ne bi bacili udicu. Tako u svojoj garaži ima i kapitalca Zarcoa, kojeg su u KTM-u i Suzukiju propustili kroz ruke, misleći da je sitna riba.

88DZJHTN51K22HXM6OKM

fbmp ytmp imp