Motosport

MotoGP: I Aprilia spremna za novu sezonu

scott redding xaprilia rs gp 2018 18

Aprilia je pripremila potpuno novi RS-GP, s karbonskom stražnjom vilicom i skrivenim spremnikom goriva.

U svojoj sada već trećoj generaciji, RS-GP nema skoro ništa zajedničkog s prošlogodišnjim modelom. Sve je novo, pa tako i aluminijski okvir, za kojeg će prvi čovjek momčadi Romano Albesiano reći da je radikalan, a trebao bi u bitnome promijeniti raspored težine. Zvučnu novost predstavlja i stražnja vilica, koja je sada od karbona, iako u Apriliji priznaju da je taj element još u ranoj fazi razvoja. Inače, dosad je karbonska stražnja vilica budila asocijacije na Ducati, a za 2018. je osim Aprilije razvija i Honda.

Boljem rasporedu težine bi trebao pridonijeti i novi spremnik goriva koji je, čini se, spušten još niže ispod vozača, pa se tako čep za nadolijevanje sada nalazi ispod sjedala. Osim toga, promijenjena je i aerodinamika, zračna kutija, sustav hlađenja i ispuh, a novi je i V4 agregat, koji malo kasni u razvoju, ali bi trebao biti spreman za nadolazeću prvu utrku sezone u Kataru.

Aleix Espargaro, koji je i prošle godine jurio s Aprilijom te ostvario nekoliko solidnih rezultata, je na testiranjima hvalio okretnost novog motocikla, nadajući se da bi se s novim agregatom moglo poboljšati i ubrzanje iz zavoja, što je bio najveći nedostatak. Scott Redding je zamijenio Sama Lowesa i zasad je još u fazi privikavanja na RS-GP, no i on je morao pomoći u razvoju.

Romano Albesiano bi želio da oba vozača završe među prvih 10 u ukupnom poretku i imaju barem nekoliko plasmana u prvih 5. S obzirom na dubinu, širinu i zbijenost startne rešetke ti planovi su nemalo ambiciozni i vjerujemo da bi Albesiano bio zadovoljan da barem jedan vozač završi među prvom desetoricom u ukupnom poretku, ili tu negdje, ali i da iskoriste barem neku priliku za proboj prema mjestima koja mirišu na pobjednički podij.

Fotografije Aprilijinog novog MotoGP motocikla za 2018. pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp