Motosport

MotoGP: Evo zašto bi trebali gledati Moto3 utrke!

Kornfeil Le Mans

Moto3 utrke su skoro uvijek neizvjesne, a nerijetko i doista spektakularne. Bio je to itekako slučaj i u Le Mansu gdje je češki veteran Kornfeil čudesno pilotirao u pretposljednjem krugu.

Nema sumnje da MotoGP klasa predstavlja vrhunac motosporta. Neki će reći da se radi o Formuli 1 na dva kotača, no to je zapravo nepravedno jer je MotoGP, po našem skromnom sudu, bitno zanimljiviji format utrkivanja od elitističke procesije na 4 kotača. No, nerijetko, i po broju pretjecanja i po neizvjesnosti, kraljevska klasa djeluje skoro kao uspavanka nakon jutarnje akcije u najslabijoj Moto3 kategoriji.

Tako je bilo i proteklog vikenda u Le Mansu, kada je uz uobičajenu neizvjesnost, Moto3 utrka ponudila i doista spektakularan rasplet. Pripadajuće akcijske fotografije su u donjoj galeriji, ali dopustite nam da prvo stavimo stvari u kontekst.

Dakle, u posljednji zavoj pretposljednjeg kruga, unutar jedva nešto više od jedne sekunde razmaka, ulazi čak osmorica vozača. Među njima Enea Bastianini pada, a njegova se Honda, izvaljena na boku, prepriječila KTM-u Jakuba Kornfeila. U tom trenutku češki vozač u odlučuje otpustiti kočnice i umjesto toga dodati gas, prepoznavši u posrnuloj Hondi skakaonicu.

Zahvaljujući tome što trenira motokros, Kornfeil svoju jubilarnu 150. utrku nije završio padom, nego je, držeći gas otvorenim, ostao na kotačima i nakon što je u duboki šljunak sletio ukoso na prednjem kotaču. Ležerno je pogledao preko ramena i vratio se na stazu, te završio utrku na 6. mjestu. Telemetrija pokazuje da je letio deset metara, pa ne čudi da je pri doskoku slomio karbonsko sjedalo. Kasnije je izjavio da ga u posljednjem krugu nisu boljeli testisi, nego penis, a ako je s njim slomio to karbonsko sjedalo, onda češki vozač zaslužuje i utoliko veći respekt.

Fotografije njegovog leta pogledajte u donjoj galeriji, a kao bonus vam donosimo i fotografije iz pretposljednjeg zavoja posljednjeg kruga, gdje se Di Giannantonio (#21) uspio probiti u vodstvo ispred Bezzecchija (#12), koji na izlasku žestoko dodaje gas i biva katapultiran s KTM-a, pri čemu se u njegov motocikli zalijeće Martin (#88). Za vrijeme snimanja ovih fotografija nitko nije ozbiljnije ozlijeđen.

Ako želite vidjeti više takve akcije, možda ne bi bilo loše da u nedjelju 3. lipnja koju minutu prije 11 prebacite na SportKlub TV i uživate u Moto3 utrci. Prošle godine je na toj stazi Tony Arbolino, nakon 20 krugova borbe, kasnio nepune 3,5 sekunde za pobjednikom, a svejedno završio na tek 21. mjestu.

fbmp ytmp imp