Motosport

SBK: Konačno pobjeda Yamahe. I to dvostruka

upbdt3f7r2ryeaygzyl1

Duže od dvije sezone Yamaha ganja Superbike pobjedu. A sad im je Van der Mark donio dvije u dva dana.

I ovaj SBK vikend je trebao proći u znaku Kawasakija. I dobro ih je krenulo u Doningtonu. U subotu je Sykes osvojio svoj 44. „pole position“ i tako postavio novi rekord, a ostalo je još samo da Rea postavi i onovi rekord u broju pobjeda, nakon što se u Imoli izjednačio s Fogartyjem.

Sasvim očekivano, Kawasakijev dvojac je najbolje započeo subotnju utrku. No, dok su se oni međusobno koškali, Van der Mark je sa svojom Yamahom samo čekao priliku. Prvo je dočekao da Rea pogriješi u slavnom Melbourne zavoju, a onda se koji krug kasnije probio i kraj Sykesa. Rea se dao u potjeru, ali Van der Mark je bio dovoljno brz da sačuva vodeću poziciju i tako dođe do prve pobjede u svojoj SBK karijeri, ali i prve pobjede aktualne Yamahe R1, koja od 2016. kruži ovim borilištima. Inače, Yamaha nije imala prilike za slavlje još od 2011. godine. Drugo mjesto je na kraju osvojio Rea, treće je bio Sykes, a dobar dan Yamahe potvrdio je i Lowes, koji je dohvatio 4. mjesto ispred Savadorija na Apriliji.

Lowes je u nedjelju bio još bolji i proveo u vodstvu praktično dvije trećine utrke, ali je na kraju ponovo bio četvrti, ovaj put ispred Daviesa s Ducatijem. On je pak prethodnog dana bio tek osmi, te je tako još malo izgubio korak u borbi za naslov. Sykes je završio kao 6. i dopustio da ga bodovno sustigne Van der Mark, koji je odvozio još jednu sjajnu utrku.

Kao i dan ranije, Van der Mark je samo čekao svoju priliku. Kad se Rea probio pored dotad vodećeg Lowesa, Nizozemac je krenuo za njim i krug kasnije preuzeo vodstvo pobijedivši s više od dvije sekunde razlike. No, zanimljivo je da Rea nije mogao obraniti ni drugo mjesto, nego ga je u završnici utrke prošao turski vozač Razgatlioglu, koji je doista iznenadio svojim prvim podijem s Puccetti Kawasakijem.

I dok je Rea i bez pobjede još malo rastegnuo svoje izdašno vodstvo u ukupnom poretku, u klasi Supersport imamo četvoricu vozača unutar samo 12 bodova razlike. Preuzevši vodstvo u 8. krugu, Cortese je odnio drugu pobjedu, ispred Cluzela na još jednoj Yamahi i De Rose na MV Agusti.

Treba spomenuti i da je Ana Carrasco drugi put zaredom pobijedila u klasi Supersport 300 s Kawasaki Ninjom 400. U Imoli je postala prva žena koja je vodila u svjetskom prvenstvu, a sad se već polako čini kako bi mogli imati i prvu ženu prvakinju svijeta u cestovnom motociklizmu.

SBK
(nakon 12 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 245 bodova
2. C. Davies – Ducati – 181
3. M Vd Mark – Yamaha - 163
4. T. Sykes – Kawasaki – 163
5. M. Melandri – Ducati – 136

SUPERSPORT 600:
(nakon 6 utrka)
1. S. Cortese – Yamaha – 102 boda
2. J. Cluzel – Yamaha - 95
3. R. Krummenacher – Yamaha – 94 bod
4. L. Mahias – Yamaha – 90
5. F. Caricasulo – Yamaha – 79

SUPERSPORT 300:
1. A. Carrasco – Kawasaki – 73 boda
2. L. Gruwald – KTM – 51
3. S. Deroue – Kawasaki – 46
4. B. Sanchez – Kawasaki - 42
5. D. Loureiro - Kawasaki – 42

c8z1d0kc2h4f1orlf18k

fbmp ytmp imp