Motosport

SBK: Rea, Rea, Rea, Rea...

Misano WorldSBK 2018 Sunday Rea C87Q0162

Rea je već ranije ubio svaku neizvjesnost, a s četiri uzastopne pobjede ju i zdušno masakrira. Može li ga tko zaustaviti?

U Superbike prvenstvu slijedi ljetna pauza, a onda još samo četiri natjecateljska vikenda. To će reći ukupno osam utrka, a Rea već sada ima prednost od 92 boda u odnosu na Daviesa. U teoriji još ništa nije riješeno, odnosno može se još dogoditi da neki vozač osvoji i maksimalnih 200 bodova, no realno gledajući, taj bi vozač mogao biti samo Jonathan Rea.

Nakon dvostrukog slavlja u Laguna Seci, Jonathan Rea je sa svojim vjernim i brzim Kawasakijem jednako dobar posao obavio i u Misanu. Subotnju utrku je vodio od početka do kraja, dok Chaz Davies s Ducatijem nije mogao bolje od toga da i treću utrku zaredom završi drugi. A i to tek nakon što je dočekao grešku Eugene Lavertyja, koji je ciljem prošao treći te tako, nakon druge stvaralačke krize i za sebe i za Apriliju, drugu utrku zaredom završio na pobjedničkom podiju. Poredak prve petorice zatvorili su Vd Mark na Yamahi i Sykes na Kawasakiju.

Rea je u nedjelju slavio još jednom, četvrti put zaredom, ali ovaj put to za njega nije bila šetnja kroz park. Nakon što se morao obračunati s Daviesom i Sykesom, Rea je za sobom povukao i Melandrija na drugom Ducatiju u potjeru za odbjeglim Michaelom Van der Markom na Yamahi. Rea je majstorski prošao Nizozemca tri kruga prije kraja, nakon čega VD Mark nije toliko razmišljao o povratku u vodstvu, koliko o obrani druge pozicije od Melandrija. Tim su poretkom prošli i kroz cilj, u razmaku manjem od 6 desetinki, da bi skoro 2 sekunde kasnije ciljnu crtu pregazio Davies, pa odmah potom i Sykes, koji je ponovo završio kao peti.

Za razliku od Superbikea, u Supersport prvenstvu se još ne nazire rasplet. Ovaj put je pred svojom publikom pobijedio Caricasulo na Yamahi, ispred De Rose na MV Agusti i Cortesea na još jednoj Yamahi. Inače, De Rosa s MV Agustom jedini pokušava razbiti dominaciju Yamahe, no iako je u Misanu peti put zaredom bio na podiju, još nije osjetio slast pobjede. Trenutno je šesti u ukupnom poretku, pri čemu mu vodeći Cortese bježi još uvijek dostižnih 35 bodova.

TRENUTNI POREDAK:

SUPERBIKE:
1. J. Rea – Kawasaki – 370 bodova
2. C. Davies – Ducati – 278
3. M. Vd Mark – Yamaha – 248
4. T. Sykes – Kawasaki – 218
5. M. Melandri – Ducati – 193
6. A. Lowes – Yamaha – 193
7. X. Fores – Ducati – 164
8. E. Laverty – Aprilia – 113
9. T. Razgatlioglu – Kawasaki – 100
10. L. Savadori – Aprilia – 92

SUPERSPORT:
1. S. Cortese – Yamaha – 138 bodova
2. J. Cluzel – Yamaha – 133
3. R. Krummenacher – Yamaha – 116
4. F. Caricasulo – Yamaha – 104
5. L. Mahias – Yamaha - 103

fbmp ytmp imp